c S

ATVP uvedla postopek v Petrolu

24.11.2018 22:43 Ljubljana, 23. novembra (STA) - V Petrolu so prejeli dopis Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), naj odgovori na zahtevo enega od delničarjev za prepoved uresničevanja glasovalnih pravic v družbi. Po poročanju spletnega portala Siol so dopis, v katerem jih ATVP obvešča o začetku postopka, prejeli tudi državni lastniki, ki obvladujejo okoli tretjino Petrola.

V Petrolu so dopis ATVP prejeli v četrtek. V njem jih regulator poziva k odgovoru na zahtevo delničarja Mustand Energy Limited s Cipra, naj se ugotovi, da je zaradi sankcije mirovanja glasovalnih pravic v Petrolu prepovedano njihovo uresničevanje in da ima v skladu z zakonom o prevzemih tudi Petrol prepoved uresničitve teh pravic, in sicer za delnice, ki jih imajo v lasti država ter z njo povezane družbe, je energetska družba sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

V ozadju operacije je po informacijah Siola slovaško-češka finančna skupina J&T, ki je obtičala v lastništvu Petrola in nikakor ne najde kupca za 12,8-odstotni delež. Zdaj očitno želi z vsemi sredstvi prisiliti državo, naj po dovolj visoki ceni odkupi njene delnice.

ATVP je namreč postopek začela prav na podlagi prijave J&T, trdi Siol in pojasnjuje, da so v J&T računali, da bodo prišli do večinskega deleža v Petrolu in ga po precej višji ceni prodali naprej strategu iz tujine. A jih je slovenska država zavrnila in ohranila glavno besedo v lastništvu, zato se želijo brez izgub umakniti iz Petrola.

Zdaj so se v J&T odločili, da bodo državo stisnili v kot. Državne lastnike so prijavili regulatorju trga vrednostnih papirjev. Očitajo jim, da presegajo prevzemni prag oziroma da so svoj delež celo povečevali. Če bi regulator potrdil nepravilnosti, bi morala država objaviti prevzem ali pa bi ostala brez glasovalnih pravic.

ATVP po navedbah Siola do zdaj v Petrolu ni ugotovila nobenih kršitev prevzemne zakonodaje, prijavo J&T pa mora obravnavati v skladu z zakonom.

Država namreč po zakonodaji ne presega prevzemnega praga. Neposredni lastniki Petrola so namreč le SDH, Republika Slovenija in Kad, ki imajo v lasti slabo tretjino delnic. Poleg tega so v lastništvu tudi vzajemni in pokojninski skladi, ki jih upravljajo državne pokojninske družbe, banke in zavarovalnice, vendar se to po zakonodaji ne sešteva.