c S

Proti bivšima brazilskima predsednikoma nov kazenski postopek zaradi korupcije

24.11.2018 22:43 Brasilia, 24. novembra (STA) - Brazilija je proti nekdanjima brazilskima predsednikoma Luizu Inaciu Luli da Silvi in Dilmi Rousseff v petek začela nova kazenska postopka zaradi korupcije, ker naj bi prejemala podkupnine s strani državne naftne družbe Petrobras. Njuna Delavska stranka (PT) je zavrnila obtožbe, češ da gre za "škandalozen manever" s političnim motivom.

Poleg Lule in Rousseffove so v primer vpleteni še sedanji predsednik PT ter več nekdanjih ministrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni državni tožilec Rodrigo Janot je sicer že septembra lani vložil obtožnico, da so osumljeni sodelovali pri oblikovanju kriminalne organizacije, ki je prejela okoli 390 milijonov dolarjev podkupnin državnega denarja.

Zvezno sodišče je njegovo vlogo sprejelo v petek. Obtoženi morajo zdaj v 15 dneh predstaviti svojo obrambo.

Gre za prvo kazensko obtožnico zoper Rousseffovo, ki je bila na čelu države od leta 2010 do leta 2016, ko jo je brazilski senat odstavil zaradi obtožb o poneverjanju proračunskih izkazov.

Lula od aprila prestaja 12-letno zaporno kazen zaradi korupcije in pranja denarja. Sodišče ga je julija lani spoznalo za krivega, da mu je veliko gradbeno podjetje OAS kot podkupnino obnovilo stanovanje ob morju, v zameno pa je podjetju priskrbel naročila pri državni naftni družbi Petrobas. Lula tudi te obtožbe zanika kot politično motivirane.