c S

Kmalu znane prve prejemnice sredstev za brezplačni dostop do spleta

24.11.2018 22:43 Bruselj, 24. novembra (STA) - Na prvi razpis Evropske komisije za brezplačni dostop do brezžičnega interneta na javnih mestih v okviru pobude WiFi4EU je prispelo več kot 13.000 prijav iz vseh sodelujočih držav. Med njimi bodo izbrali 2800 občin, ki bodo prejele bone v vrednosti 15.000 evrov. V naslednjih dveh letih bo komisija objavila še tri tovrstne razpise.

Na razpis se je bilo mogoče prijaviti med 7. in 9. novembrom, imena izbranih občin pa bo komisija objavila v decembru. Vse skupaj bodo prejele za 42 milijonov evrov vrednostnih bonov, s katerimi bodo lahko vzpostavile brezžične dostopne točke Wi-Fi na javnih mestih, kot so parki, trgi, javne zgradbe, knjižnice in zdravstvene ustanove, so v petek sporočili v Bruslju.

Razpis so sicer objavili že maja, a je prišlo do tehničnih težav, zaradi katerih je komisija podaljšala časovnico projekta in ponovila prvi razpis v okviru pobude.

Financiranje v višini 15.000 evrov na občino bo namenjeno izgradnji omrežij, ki se ne prekrivajo z že obstoječimi zasebnimi ali javnimi brezplačnimi storitvami brezžičnega interneta primerljive kakovosti na istih javnih mestih. Občine bodo nato morale točke tudi vzdrževati najmanj tri leta.

Prednost pri izboru bodo imele občine, ki se bodo na razpis prijavile prej. Za uravnoteženo geografsko razporeditev med državami članicami bo v vsaki državi izbranih najmanj 15 občin. za vsaj tri leta

Pobuda WiFi4EU bo po ocenah komisije pripomogla k uresničevanju vizije, da bodo vse evropske vasi in mesta do leta 2020 v glavnih prostorih javnega življenja imeli prosto dostopno internetno povezavo.

V sklopu pobude za financiranje opreme za vzpostavitev brezplačne brezžične internetne povezave na javnih mestih bo Evropska komisija v naslednjih dveh letih objavila še tri razpise WiFi4EU. Za vse štiri je namenjenih 120 milijonov evrov, kar bo omogočilo vzpostavitev internetnega dostopa v 8000 občinah v EU.