c S

Ska Keller in Bas Eickhout vodilna kandidata evropskih Zelenih na evropskih volitvah 2019

24.11.2018 22:43 Berlin/Bruselj, 24. novembra (STA) - Evropski Zeleni so danes na srečanju v Berlinu izvolili predstavnico nemške stranke Zveza 90/Zeleni Sko Keller in predstavnika nizozemskih Zelenih Basa Eickhouta za vodilna kandidata oz. t. i. spitzenkandidata na volitvah v Evropski parlament maja prihodnje leto.

Eickhout je trenutno evropski poslanec, Kellerjeva pa je sopredsednica politične skupine Zeleni/EFA v Evropskem parlamentu, so v sporočilu za javnost še zapisali evropski Zeleni.

Kellerjeva je po današnji izvolitvi dejala, da je ob njej počaščena. "Kot Zeleni imamo veliko odgovornost pred prihajajočimi volitvami. Evropa je pod udarom skrajno desnih strank, nekatere so na oblasti, ki si želijo vrnitve nacionalizma in omejiti temeljne svoboščine in demokracijo," je še dejala in dodala, da si želijo evropski Zeleni Evropo narediti bolj ekološko, socialno in demokratično, "tako da bo lahko izpolnila svoje obljube".

"Kot Zeleni bomo pokazali, da smo lahko na čelu s pozitivno vizijo Evrope. Današnji časi potrebujemo pogum in mi smo pripravljeni," je še zagotovila.

Eickhout je po izvolitvi poudaril, da je napočil čas ta spremembe, sam pa zagovarja močno Evropo, ki bo skrbela za ljudi, ki v njej živijo in delajo.

"Evropo, ki ukrepa proti podnebnim spremembam. Evropa je bila predolgo v primežu multinacionalk, ki jim je mar zgolj za dobiček, rast in konkurenco. To je bilo na račun socialne Evrope in take, ki bi vlagala v ljudje in cenila sodelovanje vsakogar. Napočil je čas za spremembe, za Evropo, kjer šteje vsak. Evropo, ki skrbi za ljudi, ne multinacionalizem," je še dejal.

Koncept vodilnih kandidatov ali spitzenkandidatov je EU uvedla pred prejšnjimi evropskimi volitvami leta 2014, da bi nadela obraze odtujeni evropski politiki in okrepila volilno udeležbo, tudi z obljubo o večji demokratičnosti. Evropskim državljanom omogoča, da vplivajo na izbor kandidatov za predsednika Evropske komisije.

Politične družine pred volitvami imenujejo svoje vodilne kandidate. Glede na rezultate evropskih volitev voditelji držav in vlad načeloma, ne pa nujno, predlagajo vodilnega kandidata iz skupine, ki je zmagala, nato pa ga Evropski parlament izvoli za predsednika Evropske komisije.

Tri največje skupine v Evropskem parlamentu že imajo svoje vodilne kandidate. Evropska ljudska stranka (EPP) je izbrala sedanjega vodjo politične skupine Manfreda Webra, vodilni kandidat socialistov in demokratov (S&D) bo prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, konservativci (ECR) pa so se odločili v boj poslati češkega evroposlanca Jana Zahradila.

Skupina Zelenih/Evropske svobodne zveze ima v trenutnem sklicu Evropskega parlamenta 52 od skupno 751 evropskih poslancev.