c S

Španija umaknila pridržke na dogovor o brexitu zaradi Gibraltarja

24.11.2018 22:43 Madrid, 24. novembra (STA) - Španija je umaknila pridržke na dogovor o brexitu zaradi Gibraltarja, je danes po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočil španski premier Pedro Sanchez. Pred tem so Španija, Evropska unija in Velika Britanije dosegle dogovor o poteku prihodnjih pogajanj glede ozemlja na skrajnem jugu Iberskega polotoka, ki je od 1713 pod britansko suverenostjo.

"Španskega kralja sem pravkar seznanil, da smo dosegli dogovor o Gibraltarju. Španija (...) bo glasovala za brexit," je v televizijskem nagovoru dejal Sanchez, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dogovor med britansko vlado in vlado Gibraltarja predvideva, da dogovor o odhodu Velike Britanije iz EU ne bo vplival na status britanskih pogajanj o njihovih ozemljih v prihodnosti.

Velika Britanija se je ob tem zavezala za nadaljnje neposredne pogovore s Španijo, ki bodo potekali vzporedno s pogajanji glede odnosov Londona z EU po brexitu.

"Zaradi izstopnih pogajanj, v katerih so nekatere okoliščine specifične za Gibraltar, smo se pogajali s Španijo," je sporočil tiskovni predstavnik britanske vlade. "Ti so bili konstruktivni in veselimo se enakega pristopa k našemu odnosu v prihodnje," je še dejal.

Z dogovorom je odpadla glavna ovira za dogovor o brexitu, ki vsebuje tako ločitveni sporazum kot politično izjavo o prihodnjih odnosih in ga bodo voditelji držav članic EU predvidoma potrdili na nedeljskem izrednem vrhu v Bruslju.

"V nedeljo bom priporočil odobritev izida pogajanj o brexitu," je v današnjem pismu voditeljem držav EU pred izrednim vrhom napovedal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Ta dogovor namreč po njegovih besedah zmanjšuje "tveganja in izgube zaradi izstopa Velike Britanije".

Svet Evrope bo v nedeljo poleg dogovora praviloma potrdil še drugo politično deklaracijo. Gre za zemljevid za pogajanja po izstopu Velike Britanije 29. marca prihodnje leto, ki bo služil "gradnji najboljšega možnega odnosa z EU po brexitu, kot prijateljev in partnerjev," je pojasnil Tusk.

Po neuradnih virih naj bi k tej politični izjavi o prihodnjih odnosih med EU in Veliko Britanijo dodali tudi interpretativno izjavo, ki bo naslavljala interpretacijo spornega 184. člena ločitvenega sporazuma o Gibraltarju.

Španija je v minulih dneh zagrozila, da v nedeljo ne bo podprla dogovora, če od Londona in Bruslja ne bo dobila zagotovila, da bo Madrid imel pravico veta na kakršnikoli dogovor o prihodnjih odnosih z Gibraltarjem.

Gibraltar na skrajnem jugu Iberskega polotoka je od leta 1713 pod britansko suverenostjo, a si ga Španija vedno znova lasti zase. Na tem območju živi okoli 30.000 prebivalcev.