c S

Mayeva v Bruslju izpostavila ponos, da je Gibraltar britanski

26.11.2018 07:15 Bruselj, 24. novembra (STA) - Britanska premierka Theresa May je danes v Bruslju izpostavila ponos, da je Gibraltar britanski. "Stališče Združenega kraljestva o suverenosti Gibraltarja se ni spremenilo in se ne bo spremenilo," je še poudarila v odgovoru na vprašanje BBC, kako so pogajanja prišla do točke, ko španski premier govori o deljeni suverenosti nad Gibraltarjem.

Mayeva je še poudarila, da so v pogajanjih zagotovili, da Gibraltar pokrivata ves ločitveni sporazum in prehodno obdobje. Izpostavila je tudi, da se bo vselej pogajala v imenu celotne družine Združenega kraljestva, vključno z Gibraltarjem. Tudi v pogajanjih o prihodnjih odnosih bodo zastopali interese Gibraltarja, je zatrdila.

BBC je izpostavil tudi navedbe španske strani, da je to največja diplomatska zmaga po pogodbi iz Utrechta iz leta 1713, ko je postal Gibraltar britanski. Mayeva je v odzivu na to še drugič poudarila: "Ponosna sem, da je Gibraltar britanski. Vselej bom na strani Gibraltarja."

Mayeva je to izpostavila v Bruslju po srečanju s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in pred sestankom s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, s katerima se je pogovarjala pred nedeljskim vrhom o brexitu, na katerem bodo voditelji 27 članic unije potrdili dogovor o ločitvenem sporazumu in sprejeli politično izjavo o prihodnjih odnosih.

Le nekaj ur pred tem je Tusk sporočil, da bo voditeljem sedemindvajseterice priporočil, naj v nedeljo podprejo izid pogajanj o brexitu. "Nihče nima razloga za veselje. A vsaj preizkušnjo enotnosti in solidarnosti je EU27 v tem ključnem času prestala," je tvitnil. Kot moto za nedeljski vrh pa je navedel, kar je rekel Freddie Mercury, ki je umrl pred natanko 27 leti: "Prijatelji bodo prijatelji, prav do konca."

To so bila Tuskova sporočila po dogovoru s Španijo glede njenih zahtev v povezavi z Gibraltarjem. Španija je zahtevala trdna zagotovila, da bo imela besedo pri odločanju o prihodnjih odnosih EU z Gibraltarjem, strateško pomembnim britanskim čezmorskim območjem na jugu Iberskega polotoka. Ta zagotovila naj bi bila vključena v posebno izjavo k zapisniku k politični izjavi o prihodnjih odnosih.

Španski premier Pedro Sanchez je ob dogovoru dejal, da je Britanija popustila in da se bosta državi morali pogovarjati o deljeni suverenosti. Ta ideja je v preteklosti že bila zavrnjena. Prav tako so prebivalci Gibraltarja na referendumu dvakrat zavrnili špansko suverenost.

Posebnih novic po srečanju Mayeve s Tuskom in Junckerjem vsaj za zdaj ni bilo. Sestanek Mayeve in Junckerja, drugo v štirih dneh, je bilo konstruktivno, vse je nared za jutri, je po sestanku tvitnil glavni govorec Evropske komisije Margaritis Schinas. Mayeva se bo sicer v nedeljo ob koncu zasedanja sestala z voditelji sedemindvajseterice.