c S

Conte verjame, da se Italija z dialogom lahko izogne postopku

26.11.2018 07:15 Bruselj, 24. novembra (STA) - Italija se z dialogom lahko izogne postopku zaradi neustreznega proračuna za prihodnje leto, je ocenil italijanski premier Giuseppe Conte po približno dveurni delovni večerji s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem danes v Bruslju. Izpostavil je spoštljivo vzdušje srečanja in pomen nadaljnjega dialoga.

Delovne večerje so se poleg Junckerja in Conteja udeležili še podpredsednik komisije Valdis Dombrovskis, komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici ter italijanski finančni minister Giovanni Tria.

Italija in Evropska komisija si bosta v prihodnjih dneh še naprej prizadevali za zbližanje stališč glede spornega italijanskega proračunskega načrta za prihodnje leto, pa se glasi sporočilo komisije po srečanju.

Juncker in Conte sta se pred začetkom srečanja ob rokovanju pred kamerami prijazno trepljala in objemala. Conte je pripomnil, da se ne prepirajo, temveč so prijatelji.

Evropska komisija je minuli teden potrdila negativno oceno italijanskega proračunskega načrta za prihodnje leto in ocenila, da je utemeljen postopek zaradi prekomernega javnega dolga, ki v skrajnem primeru predvideva finančno kazen.

Italijanski javni dolg je za grškim drugi najvišji v EU in eden najvišjih na svetu. Tako visok dolg terja fiskalno previdnost, ne pa dodatnega zadolževanja, ki ga načrtuje italijanska vlada, je bil pred dnevi v Bruslju kritičen Dombrovskis.

Tretje največje gospodarstvo v območju evra je lani beležilo javni dolg v vrednosti 131,2 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), kar je po bruseljskih izračunih 37.000 evrov na prebivalca. Tudi v prihodnjih dveh letih se dolg naj ne bi zmanjšal.

Komisija doslej postopka proti Italiji kljub previsokemu dolgu ni sprožila, ker javnofinančni primanjkljaj ni bil previsok in ker je bila država pretežno skladna s strukturnimi cilji v preventivni fazi procesa spremljanja javnih financ članic. Po načrtih nove vlade pa ni več tako.