c S

Demokrati napovedali preiskavo Trumpovih finančnih povezav z Rusi in Savdijci

26.11.2018 07:25 Washington, 25. novembra (STA) - Ameriški demokrati bodo začeli preiskavo finančnih povezav predsednika Donalda Trumpa, na podlagi katere naj bi ocenili vpliv Rusije in Savdske Arabije na zunanjo politiko ZDA, je napovedal prihodnji predsednik odbora ameriškega senata za obveščevalne dejavnosti.

Vodilni demokrat v odboru Adam Schiff je pojasnil, da je Trump "neiskren" glede vloge savdskega prestolonaslednika Mohameda bin Salmana pri umoru savdskega novinarja Džamala Hašodžija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vodijo politiko ZDA v Perzijskem zalivu njegovi finančni interesi? Je tako tudi z Rusi? Ne vemo, vendar bi bilo neodgovorno, če ne bi izvedeli," je dejal Schiff za ameriško televizijo CNN.

Ob tem je še zatrdil, da bodo preiskali tudi odnos med Trumpom in Moskvo oz. "ali so Rusi prek predsednikovih podjetij prali denar" in ga s tem držijo v pesti.

Demokrati bodo imeli od januarja, ko prevzamejo vodenje predstavniškega doma, moč zahtevati dostop do ugotovitev ameriške obveščevalne službe glede umora kritika Rijada. Prejšnji teden je prišla v medije ocena Cie, da je savdski prestolonaslednik bin Salman vnaprej vedel za priprave na umor in razkosanje Hašodžija 2. oktobra v savdskem konzulatu v Istanbulu.

Trump temu navkljub vztraja pri podpori Rijadu. V odgovor na domnevne ugotovitve Cie je namreč zagotovil, da ne bo ukrepal proti Savdski Arabiji in njenemu prestolonasledniku zaradi tega primera. Kot je pojasnil, ugotovitve Cie ne kažejo neposredno na odgovornost savdskega prestolonaslednika.

Predsednik ZDA poleg tega ne verjame niti ugotovitvam Cie, da so se Rusi leta 2016 vpletali v ameriške volitve, da bi mu pomagali do zmage.