c S

ZDA zaradi pritiska migrantov začasno zaprle mejni prehod pri Tijuani

26.11.2018 07:32 San Diego, 26. novembra (STA) - Mehiško ministrstvo za notranje zadeve je v nedeljo sporočilo, da je okoli 500 migrantov iz Srednje Amerike skušalo nasilno vstopiti v ZDA in jih bodo izgnali iz Mehike. Ameriški mejni agenti so na protestnike, ki so skušali prestopiti mejo, streljali s solzivcem, ZDA pa so za nekaj ur zaprle mejni prehod.

Tijuana trenutno gosti okoli 5000 migrantov iz Srednje Amerike, ki si želijo v ZDA zaprositi za azil. Ameriški mejni uradniki na dan obdelajo manj kot 100 prošenj in ljudem zmanjkuje hrane in potrebščin, župan Tijuane Juan Manuel Gastelum pa je že v petek za mesto z 1,6 milijona prebivalci razglasil humanitarno krizo.

V nedeljo se jih je več sto odločilo za protestni pohod proti meji. Na mostu čez reko Tijuano jih je zaustavila mehiška policija, migranti so nato šli pod most in peš čez reko do žice in ograje na ameriški strani in se skušali prebiti naprej, vendar so jih odgnali s solzivcem, ki ga je veter nesel tudi med ženske in otroke več 100 metrov stran.

ZDA so potem zaprle mejni prehod med Tijuano na mehiški in San Ysidrom na ameriški strani, preko katerega gre vsak dan povprečno okrog 70.000 vozil in 20.000 pešcev. Ministrica za domovinsko varnost ZDA Kirstjen Nielsen je sporočila, da bodo sodno preganjali vsakogar, ki poškoduje zvezno lastnino (žico) ali krši suverenost ZDA, ob tem pa ne bodo oklevali z zapiranjem mejnih prehodov.

Mejni prehod San Ysidro so sicer nekaj ur kasneje spet odprli. Predsednik ZDA Donald Trump je pred poskusom preboja meje tvitnil, da bi bilo zelo pametno, če bi Mehika ustavila karavane migrantov daleč od ameriške meje, države izvora pa jim ne bi dovolile oblikovanja. Trump meni, da gre za način, da se določene države rešijo določenih ljudi in jih pošljejo v ZDA.

Mehiško notranje ministrstvo je sporočilo, da so od 19. oktobra poslali nazaj domov 11.000 migrantov iz Srednje Amerike.