c S

Vrh EU o brexitu predvidoma brez drame in brez slavja

23.11.2018 13:55 Voditelji 27 članic EU se bodo v nedeljo v Bruslju sestali na posebnem zasedanju o brexitu, na katerem naj bi podprli osnutek ločitvenega sporazuma z Združenim kraljestvom in sprejeli politično izjavo o prihodnjih odnosih. V končnici pogajanj povzroča veliko hrupa Španija zaradi Gibraltarja, a politični blagoslov vrha naj ne bi bil vprašljiv.

Prejšnji teden so se pogajalci sedemindvajseterice in britanske strani dogovorili o osnutku zajetnega ločitvenega sporazuma, ki ureja tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku - ter prehodno obdobje, v četrtek pa so objavili še osnutek politične izjave o prihodnjih odnosih. Dela s tem sicer še ni bilo konec.

Dogovor o brexitu naj bi bil zaprt danes in naj se ne bi več odpiral

Potem ko so se v četrtek sestali veleposlaniki 27 članic, ki so se seznanili z dogovori pogajalcev, so se danes srečale še šerpe, svetovalci voditeljev za evropske zadeve. Besedili ločitvenega sporazuma in politične izjave naj bi bili zaprti danes na srečanju šerp in naj se ne bi več odpirali.

V soboto se bosta sicer znova sestala tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in britanska premierka Theresa May. V komisiji na vprašanja o namenu in smislu tega sestanka poudarjajo, da se je vedno pomembno pogovarjati, in napovedujejo, da ne bo nikakršnih "apokaliptičnih stvari".

Pred vrhom, ki se ga bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec, ni mogoče izključiti dvostranskih ali tristranskih srečanj komisije oziroma Mayeve s španskim premierjem Pedrom Sanchezom, ki v končnici pogajanj povzroča veliko hrupa z zahtevami v povezavi z Gibraltarjem. Španija hoče trdna zagotovila, da bo imela besedo pri opredeljevanju prihodnjih odnosov z Gibraltarjem.

Španija z Gibraltarjem kali enotnost sedemindvajseterice

Strateško pomemben Gibraltar je britansko čezmorsko ozemlje na jugu Iberskega polotoka. Po ustavi iz leta 2006 se samoupravlja, za nekatera področja, kot so zunanje zadeve, pa je pristojna britanska vlada. Suverenost nad ozemljem zahteva tudi Španija, a so prebivalci špansko suverenost zavrnili na referendumih leta 1967 in 2002. Prav tako je bila zavrnjena ideja o deljeni suverenosti.

Madrid naj bi med drugim skrbel negativen vpliv Gibraltarja na špansko gospodarstvo, zlasti na Andaluzijo, kjer bodo v začetku decembra volitve. Gre torej predvsem za občutljivo notranjepolitično špansko vprašanje, tudi za bitko moči med sedanjo socialistično vlado in konservativci, ki so bili na oblasti pred tem.

Bivši premier Mariano Rajoy je namreč uspel doseči, da je bilo v smernice za pogajanja o brexitu zapisano, da po izstopu Velike Britanije iz unije noben dogovor med EU in Veliko Britanijo ne more veljati za Gibraltar brez dogovora med Španijo in Veliko Britanijo. Sanchez je zdaj pod pritiski, naj si izbori podobna zagotovila tudi v samih dokumentih o brexitu.

Kako bodo naslovili španske zahteve, trenutno ni jasno. Odpiranja ločitvenega sporazuma in politične izjave ni pričakovati. Kot možna rešitev se neuradno omenja vključitev zagotovil za Španijo v enostransko izjavo sedemindvajseterice k zapisniku k politični izjavi o prihodnjih odnosih.

Špansko držo sicer mnogi neuradno pojasnjujejo z nezadovoljstvom Madrida zaradi netransparentnosti v končnici pogajanj. Pogajalsko taktiko so v Bruslju opisovali z besedami, da "so šli pogajalci v predor". Usklajevali naj bi se bili z Berlinom in Parizom, ostali pa naj bi bili odrezani od informacij. Več članic je izražalo nezadovoljstvo. Tudi Španija naj bi bila nezadovoljna, ker da so imeli v Gibraltarju informacije prej kot v Madridu.

V nedeljo brez drame in tudi brez slavja

Resnih zapletov sicer v nedeljo naj ne bi bilo. "Nobene drame se ne pričakuje," ocenjujejo bruseljski viri. K temu dodajajo, da v nedeljo prav tako ni pričakovati slavja ali občutkov zmagoslavja. Izpostavljajo, da je to pomembna etapa v postopku, ki pa ga s političnim blagoslovom vrha unije še nikakor ne bo konec.

Najtežja naloga čaka Mayevo, ki naj bi se na neki točki tudi udeležila nedeljskega vrha, predvidoma na koncu. Po podpori vrha sedemindvajseterice je namreč na vrsti najzahtevnejši korak - potrjevanje dogovora o brexitu v britanskem parlamentu. Ko oziroma če bo britanski parlament dogovor potrdil, ga mora uradno potrditi še Svet EU, nato pa še Evropski parlament.

Prihodnost je negotova

Usoda dogovora o brexitu v britanskem parlamentu se zdi povsem negotova. V Bruslju je že vseskozi neuradno slišati pripombe, da večina na Otoku še vedno ne razume, kaj se dejansko dogaja. Britanski mediji vztrajno ponavljajo vprašanja, ali se bo mogoče o dogovoru še pogajati, če ga britanski parlament zavrne. Zanesljivega odgovora na ta vprašanja za zdaj ni.

O tem, kaj se bo zgodilo, če težko doseženi dogovor o brexitu ne preživi preizkušnje v britanskem parlamentu oziroma če pade vlada Mayeve, v Bruslju ne želijo ugibati. Poudarjajo le, da se EU že ves čas pripravlja tudi na scenarij brexita brez ločitvenega sporazuma, ki pa ga ne želi nihče.

Tudi če bo dogovor o brexitu potrjen in bo Združeno kraljestvo 29. marca prihodnje leto dejansko izstopilo iz unije, čakajo obe strani še težavna pogajanja o sporazumu o prihodnjih odnosih, v katerih bo treba razčistiti še ogromno občutljivih vprašanj, ne nazadnje tudi glede meje na irskem otoku.

Bruselj, 23. novembra (STA)
Foto: STA