c S

Proti Plenkoviću sprožen postopek zaradi konflikta interesov

23.11.2018 13:53 Zagreb, 23. novembra (STA) - Hrvaška komisija za odločanje o konfliktu interesov je danes sprožila postopek proti hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću zaradi imenovanja svoje poročne priče Igorja Pokaza za veleposlanika v Veliki Britaniji, poročajo hrvaški mediji.

Kot so pojasnili v komisiji, so postopek proti Plenkoviću sprožili, ker med imenovanjem Pokaza javnosti in pristojnih organov ni obvestil, da gre za njegovo poročno pričo.

"Uradnik bi moral obvestiti javnost o svoji situaciji in pojasniti, zakaj mora sodelovati pri imenovanju bližnje osebe," je sporočil član omenjene komisije Davorin Ivanjek. Ob tem je menil, da bi morali od ustavnopravnih strokovnjakov zahtevati mnenje, ali obstaja ustavnopravni mehanizem, da bi se premier lahko izločil iz odločanja glede na to, da ustava določa, da predsednik države ob podpori predsednika vlade predlaga in sprejema odločitve o imenovanju vodij diplomatskih misij.

Plenković se je že odzval na odločitev. "Zakonski predpisi, ki urejajo imenovanje šefov diplomatskih in konzularnih uradov, ne predvidevajo, v katerikoli različici, izvzetje tistega, ki opravlja vlogo predsednika vlade," je dejal po poročanju hrvaškega Jutarnjega lista.

"Zdi se, da je sprožitev postopka proti meni odveč. To je primer, kjer je šla komisija korak predaleč, kot bi morala. Seveda pa ne bi želel izvajati nikakršnega pritiska. To je primer banalne prijave opozicije, sprožitev postopka zaradi tega pa se mi zdi odveč. Ljudje prijavljajo, to je postal trend med strankami na Hrvaškem, mi pa bomo še naprej odgovarjali in argumentirali vsakršno naše ravnanje," je zatrdil.

Komisija za odločanje o konfliktu interesov je obravnavala še dve prijavi proti Plenkoviću, in sicer imenovanje njegove sestrične Nere Miličić za direktorico predstavništva hrvaške turistične skupnosti v Nemčiji in imenovanje njegovega strica Marka Raosa v upravni svet Naravnega parka Biokovo, vendar v teh dveh primerih ni sprožilo postopka.