c S

Turčija Trumpu očita, da si glede umora Hašodžija zatiska oči

23.11.2018 10:44 Ankara, 23. novembra (STA) - Ankara je danes ocenila, da si ameriški predsednik Donald Trump spričo umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija očitno zatiska oči, glede na to, da vztraja, da ta incident ne bo vplival na odnose med Washingtonom in Rijadom.

Vodja turške diplomacije Mevlut Cavusoglu je v pogovoru za televizijo CNN Turk danes komentiral Trumpovo vztrajanje pri podpori Savdski Arabiji. Kot je dejal, "Trump na nek način sporoča: 'Zatisnil si bom oči'", povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Trump Rijad, ki ima z ZDA sklenjene več milijard dolarjev vredne orožarske pogodbe, podpira, čeprav se mednarodna skupnost zgraža nad okrutnim umorom kritičnega novinarja na savdskem konzulatu v Istanbulu 2. oktobra, zaradi katerega je senca padla tudi na dejanskega vladarja puščavske kraljevine, prestolonaslednika Mohameda bin Salmana.

Ameriški predsednik je ta teden celo popravljal ugotovitve ameriške centralne obveščevalne agencije Cia, iz katerih naj bi po poročanju medijev izhajalo, da je savdski prestolonaslednik odredil umor. "Nihče ni tega ugotovil. Ne vem, če bi kdorkoli lahko sklepal, da je to storil prestolonaslednik," je Trump dejal novinarjem na Floridi. "Ali je to naredil ali ne, on to odločno zanika," je dodal.