c S

Počivalšek zadovoljen z obeti za slovenska avtomobilska podjetja v Nemčiji

23.11.2018 06:31 Ljubljana/Berlin, 22. novembra (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se mudi na obisku v Nemčiji, kjer se je dopoldne sestal z nemškim kolegom Petrom Altmaierjem. Med drugim sta spregovorila o avtomobilski industriji. Altmaier zagovarja stališče, da je treba dele za nemške avtomobile izdelovati v EU, kar predstavlja pomembno priložnost za slovenska podjetja, meni Počivalšek.

Slovenija je z Nemčijo lani izmenjala za 10,96 milijarde evrov blaga, kar predstavlja 11,8-odstotno rast glede na leto prej in 20 odstotkov celotne vrednosti blagovne menjave države. Slovensko in nemško gospodarstvo najbolj vidno sodelujeta na področju avtomobilske industrije, so v sporočilu za javnost spomnili na gospodarskem ministrstvu.

"Veseli me, da minister Altmaier zagovarja stališče, da moramo dele za nemške avtomobile izdelovati v EU, saj tako dosežemo višjo dodano vrednost. To namreč predstavlja pomembno priložnost tudi za slovenska podjetja," je ocenil Počivalšek.

Ministra za gospodarstvo sta si bila enotna tudi glede pomena vpeljave digitalnih poslovnih modelov v mala in srednje velika podjetja ter razvoja poslovnih modelov, temelječih na umetni inteligenci.

Dogovorila sta se tudi, da bo predsedovanje Svetu EU pod okriljem Slovenije, Nemčije in Portugalske potekalo v znamenju tesnega sodelovanja. Sporazumela sta se o izmenjavi strokovnih sodelavcev obeh ministrstev v naslednjem letu, in sicer z namenom, da pred predsedovanjem kar se da dobro uskladimo pričakovanja na gospodarskem področju in se ustrezno pripravimo. Altmaier bo v tej luči poleti na obisk poleg Počivalška povabil tudi portugalskega kolega, hkrati pa je sprejel povabilo našega ministra na Blejski strateški forum 2019.

Počivalšek se bo danes srečal še s predsednikom nemškega združenja avtomobilske industrije VDA Bernhardom Mattesom, kjer bo še konkretneje preveril možnosti okrepitve gospodarskega sodelovanja na avtomobilskem področju.