c S

Vlada soglasno potrdila Bertoncljev predlog izplačila letnega dodatka za upokojence

22.11.2018 14:20 Ljubljana, 22. novembra (STA) - Vlada je danes potrdila predlog novele zakona o izvrševanju proračuna, s katero se bodo sredstva za izplačilo letnega dodatka za upokojence prihodnje leto zvišala za 18 milijonov evrov, izplačan pa bo v petih razredih. Potrdila ga je soglasno, četudi so v SAB še pred začetkom seje zahtevali izplačilo v dveh višinah, kar bi zahtevalo več denarja.

Vlada z novelo zakona o izvrševanju proračuna odgovarja na dodatne obveznosti, ki jih je za leto 2019 prevzela država. Gre za tehnični dokument, ki omogoča izvrševanje proračuna, vlado pa čaka še priprava predloga rebalansa proračuna za leto 2019. "Tega bomo obravnavali naslednje leto, a pogovori se bodo začeli že zdaj," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal premier Marjan Šarec.

Ob tem je opozoril, da denarja ni na pretek. "Moje osebno mnenje je, da je dobro, da ljudem omogočimo človeka vredno življenje, a ministrstva se bodo morala potruditi in pripraviti tudi določene strukturne ukrepe," je dejal.

Vsi člani vlade se morajo zavzemati za vse družbene skupine, je nadaljeval Šarec in s tem spomnil na nesoglasja med DeSUS in SAB glede sredstev, ki bodo v skladu z novelo zakona o izvrševanju proračuna prihodnje leto namenjena upokojencem. "Trditi, da se samo ena stranka zavzema za upokojence, druge pa ne, je pretirano," je bil kritičen.

Sredstva za upokojence so bila sporna točka zakonskega besedila vse do začetka današnje seje vlade, natančneje letni dodatek za upokojence. Šarec je povedal, da so potrdili predlog finančnega ministra Andreja Bertonclja, po katerem se obseg sredstev za izplačilo letnega dodatka za upokojence prihodnje leto zvišuje za 18 milijonov evrov na 140 milijonov evrov.

Ta predlog so potrdili soglasno, torej so ga potrdili tudi ministri iz vrst SAB, kjer so še danes zjutraj vztrajali, da je treba spoštovati koalicijsko pogodbo, ta pa predvideva izplačilo letnega dodatka v dveh razredih, kar bi zahtevalo okoli 178 milijonov evrov. "V vsakem primeru izboljšujemo status upokojencev," je komentiral Šarec.

Prav tako so v novelo zakona poleg redne zapisali še izredno uskladitev pokojnin. "Ukrep bo začel veljati decembra 2019 in znaša sedem milijonov evrov," je povedal Bertoncelj. Poleg redne, 2,8-odstotne, bodo tako upokojenci prihodnje leto deležni še izredne uskladitve pokojnin v višini 1,5 odstotka. "Mislim, da so si upokojenci to z minulim delom zaslužili," je dejal.

Zaradi dogovora z občinami o zvišanju povprečnine je vlada v predlogu novele zakona predvidela dodatnih 32,5 milijona evrov. "Dogovor z občinami je pomemben. Dokazali smo, da so vlada in občine partnerji," je dejal Šarec.

Da bi zaradi prevetih novih obveznosti uravnotežili prihodke in odhodke, se bo z novelo zakona o izvrševanju proračuna proračunska poraba prihodnje leto zmanjšala za približno 80 milijonov evrov. Vlada namerava prihraniti 16 milijonov evrov s tem, da se transferji posameznikom in gospodinjstvom tudi v letu 2019 ne bo usklajevali, pet milijonov evrov pa zaradi neuskladitve mej dohodkov, ki so pogoj za pridobitev in višino pravic iz javnih sredstev. "Tu se ničesar ne jemlje, le povečalo se ne bo za stopnjo inflacije," je povedal minister.

Dodatnih 60 milijonov evrov bi po predlogu v proračunu prihranili s podaljšanjem omejitve izplačevanja delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela javnih uslužbencev.

Tako kot Šarec je tudi Bertoncelj spomnil, da mora vlada kmalu v začetku prihodnjega leta pripraviti še predlog rebalansa državnega proračuna za leto 2019. "Čaka nas zahtevno in verjetno tudi mukotrpno usklajevanje postavk proračuna," je dejal Bertoncelj. O precej postavkah so se sicer že dogovorili, a še niso na pričakovani pozitivni ničli. "Poiskati bomo morali še precej rezerv," je dejal. Vlada namerava predlog rebalansa sprejeti čim prej v prvem četrtletju 2019.

DZ je proračun za leto 2019 sprejel že novembra lani, v proračunskem načrtu letos jeseni pa je vlada v Bruselj posredovala proračunski načrt, v katerem je v skladu z gospodarsko rastjo tako prihodke kot odhodke določila na višjih ravneh. Načrt, ki je šel v Bruselj, je predvidel proračunski presežek v višini 0,2 odstotka bruto domačega proizvoda, Bertoncelj pa je danes povedal, da morajo vložiti dodaten napor v zmanjšanje odhodkov.