c S

Izrael: Deset let zapora zaradi protisemitskih groženj

22.11.2018 13:14 Jeruzalem, 22. novembra (STA) - Izraelsko sodišče je danes obsodilo 20-letnika zaradi protisemitskih groženj na deset let zapora. Izraelec, ki ima tudi ameriško državljanstvo, je med letoma 2015 in 2017 zakrivil več kot 2000 groženj z bombami judovskim ustanovam v ZDA, letališčem, policijskim postajam in celo letalu profesionalnih košarkarjev, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sodišče mu je izreklo tudi globo v višini 60.000 izraelskih šekelov (16.000 ameriških dolarjev), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Aretirali so ga lani na jugu Izraela. Nekatera očitana dejanja je storil, ko je bil še mladoleten. Izraelsko sodišče zaradi tega ni objavilo njegove identitete. Obtožili so ga tudi organi v ZDA, ki so objavili, da gre za Michaela Rona Davida Kadarja.

Grožnje judovskim ustanovam so v ZDA povzročile zaskrbljenost zaradi antisemitizma. Pojavili so se tudi očitki na račun predsednika ZDA Donalda Trumpa, da je spodbudil val antisemitizma.

Odvetnik obsojenega je zatrjeval, da se njegov klient morda ni zavedal resnosti svojih dejanj, saj ima tumor na možganih in avtizem. Sodnik je priznal njegov avtizem, a ob razsodbi dejal, da ima obsojeni "visok inteligenčni kvocient, zaradi česar se je zelo dobro zavedal dejanj", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Grožnje z bombami je obtoženi izrekel po telefonu in elektronski pošti med aprilom 2015 in marcem 2017. Šlo je za šole, nakupovalna središča, policijske postaje, bolnišnice in judovske ustanove v ZDA. Po poročanju dpa je grozil tudi enemu od ameriških senatorjev, grožnje pa naj bi naslovil tudi na tarče v Avstraliji in na Novi Zelandiji.