c S

Mogherinijeva v Turčiji pozvala k temeljiti preiskavi umora Hašodžija

22.11.2018 11:45 Ankara, 22. novembra (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je danes ob obisku Ankare pozvala k temeljiti preiskavi umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija in poudarila, da morajo krivci prevzeti odgovornost za zločin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko je Savdska Arabija le prevzela odgovornost glede umora novinarja in aretirala 21 oseb, se je zdaj pozornost usmerila na savdskega prestolonaslednika princu Mohameda bin Salmana, ki mu mnogi očitajo, da stoji za umorom.

"Tisti, ki so odgovorni, res odgovorni za ta grozovit umor, morajo prevzeti krivdo," je dejala Mogherinijeva na novinarski konferenci s turškim zunanjim ministrom Mevlütom Cavusoglejem.

Pozvala je k popolnoma transparentni in kredibilni preiskavi. "Za nas odgovornost ne pomeni maščevanja," je dodala.

Savdska Arabija je dolgo zanikala, da je bil Hašodži v začetku oktobra ubit na konzulatu v Istanbulu, a so kasneje priznali odgovornost in aretirali 21 oseb, petim med njimi grozi smrtna kazen. Ameriška obveščevalna služba Cia medtem sumi, da je med odgovornimi tudi prestolonaslednik. Čeprav je Turčija vedno znova pozivala k razrešitvi primera in obtoževala Savdsko Arabijo, pa s prstom nikoli ni pokazala na princa.

"Vedno smo bili proti na primer grožnji smrtne kazni, vendar pričakujemo, da bodo v skladu z našimi prepričanji, vrednotami in praksami v pravosodju izvedli temeljito, transparentno in pravično preiskavo," je dodala Mogherinijeva.

Predstavnika Evropske unije Mogherinijeva in evropski komisar za sosedsko politiko Johannes Hahn sta sicer na srečanju s turškim ministrom spregovorila tudi odnosih med Brusljem in Ankaro. Ob tem je Cavusoglu ocenil, da si Turčija še vedno želi postati polnopravna članica unije, a da so pred državo postavili politične ovire.

"Postavljene politične ovire ne ovirajo le Turčije, ampak tudi rast, dobrobit in politično stabilnost Evropske unije. EU mora torej odkleniti vrata, ki jih je zaklenila," je bil kritičen minister.

Na drugi strani pa je Mogherinijeva opozorila na zaprtje kurdskega voditelja Selahattina Demirtasa in številnih akademikov. "Evropska unija si želi močne Turčije," je povedala in dodala, da to pomeni demokratično Turčijo, ki temelji na vladavini prava.