c S

Danska zaradi umora Hašodžija ustavila prodajo orožja Rijadu

22.11.2018 11:02 Koebenhavn, 22. novembra (STA) - Danska je danes zaradi umora savdskega novinarja Džamala Hašodžija ustavila prodajo orožja Savdski Arabiji. To je doslej kot edina storila Nemčija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zunanje ministrstvo ustavlja vso prodajo orožja in vojaške opreme Savdski Arabiji," je povedal danski zunanji minister Anders Samuelsen. "Upam, da bo danska odločitev ustvarila dodaten zagon," je poudaril.

Tiskovni predstavnik danskega zunanjega ministrstva je ob tem povedal, da Koebenhavn trenutno ne razmišlja o dodatnih sankcijah.

Doslej je prodajo orožja zaradi umora savdskega novinarja na savdskem konzulatu v turškem Istanbulu ustavila zgolj Nemčija, ki je to storila ta teden. Poleg tega je prepovedala vstop v državo 18 savdskim državljanom, ki naj bi bili povezani z umorom. Za ta korak so se dogovorili s Francijo in Veliko Britanijo, tako da naj bi sankcije o prepovedi vstopa 18 Savdijcem veljale za celoten schengenski prostor.

Nemčija si je sicer prizadevala, da bi prepoved izvoza orožja Savdijcem zaradi primera Hašodži sprejeli na evropski ravni, a te pobude zaenkrat niso naletele na plodna tla. Še posebej je bil proti francoski predsednik Emmanuel Macron.

Savdska Arabija je sicer sprva zavračala vsakršno vedenje o usodi ostrega kritika prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, nato pa pod velikim mednarodnim pritiskom vendarle priznala, da je bil novinar na konzulatu ubit, a naj bi se to zgodilo "po nesreči". Savdsko državno tožilstvo je kasneje sporočilo, da naj bi umor naročil visok agent obveščevalne službe. Obtožili so enajst ljudi, za peterico pa zahtevali smrtno kazen.

V Rijadu vztrajajo, da prestolonaslednik v Hašodžijev umor ni vpleten. A tudi ameriška obveščevalna agencija Cia meni, da je umor novinarja naročil prav on.