c S

Kanglerju dobro kaže še v enem zadnjih sodnih postopkov

22.11.2018 09:11 Murska Sobota, 22. novembra (STA) - Nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju, ki je še vedno v boju za vnovičen naskok na mestno hišo, dobro kaže še v enem sodnem postopku. Iz odločbe murskosoboškega sodišča, ki jo je Kangler objavil na družabnih omrežjih, je razvidno, da je to v zadevi Kolektor zaradi dvoma v nepristranskost preiskovalnega sodnika izločilo ključne dokaze.

Murskosoboška sodnica Natalija Goldinskij Husar je s sklepom pritrdila trditvam Kanglerja, ki jih ta ponavlja že od začetka vseh postopkov, v katerih se je znašel, in sicer da mariborski preiskovalni sodnik Janez Žirovnik ne bi smel odločati in odrediti prikritih preiskovalnih ukrepov proti njemu.

Z izločitvijo glavnih dokazov pa tudi v tem postopku, v katerem sta na klopi za obtožence tudi Kanglerjeva nekdanja direktorica mestne uprave Milica Simonič Steiner ter takratni in zdajšnji vodja urada za komunalo Vili Eisenhut, v kazenskem spisu ni ostalo skoraj nič, kar bo verjetno pomenilo še en konec postopka brez obsodbe.

V zadevi Kolektor tožilstvo Kanglerju sicer očita, da naj bi občina ob gradnji kolektorja družbi Konstruktor VGR neupravičeno plačala 637.000 evrov, s čemer si je pridobil veliko protipravno korist, preostalima pa, da sta mu namenoma pomagala pri tem kaznivem dejanju. Po pogodbi bi namreč moral ta strošek plačati Konstruktor sam. Obtožbe vsi trije zanikajo.

Sodnica je odločitev sprejela po septembrskem naroku za izločitev dokazov, na katerem zaslišala tudi sodnika Žirovnika, za katerega je Kangler prepričan, da bi se moral izločiti iz odločanj o njemu, saj da sta bila še v času, ko je Žirovnik delal na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), ki jo je Kangler kot poslanec nadziral, pogosto v konfliktu.

Temu sta pritrdila tudi njegova nekdanja poslanska kolega Rudolf Moge in Jože Jerovšek, ki sta povedala, da so dejansko obstajale ostre polemike in konflikti med Kanglerjem in Žirovnikom.

Sodnica Goldinskij Husarjeva je ocenila, da obstaja upravičen dvom o nepristranskosti sodnika pri izdaji odredb o prikritih preiskovalnih ukrepih zoper Kanglerja, ob tem pa zapisala, da se je "potrdila dokazna teza obrambe, da je dejansko med Kanglerjem in Žirovnikom šlo za takšne konflikte, ki so prerasli v osebni konflikt".

Kanglerjevi odvetniki bi tako lahko dobili še eno od sodnih bitk, ki so jih zoper njega v zadnjih letih sprožili kriminalisti. Po pisanju Večera je zoper njega bilo odprtih 21 predkazenskih postopkov, do zdaj pa jih je bilo pravnomočno ustavljenih že 16. Ob tem so letos nepravnomočno padli še štirje, in sicer v zadevah Toplarna, zaposlitev Astrid Bah, kolektorja, prejšnji teden pa še Farmadent.

Kot dodaja časnik, naj bi v zadevi Farmadent preiskovalna sodnica Alenka Topalovič ugotovila, da je tožilstvo zahtevo za uvedbo preiskave vložilo prepozno, več kot dve leti po preteku prisluhov zoper Kanglerja. Za zdaj nejasna ostaja le še usoda primera Lutkovno gledališče, kjer Kanglerja preganja specializirano državno tožilstvo.