c S

Varšava odpravlja prisilno upokojitev sodnikov

22.11.2018 07:20 Varšava, 21. novembra (STA) - Varšava je po odločitvi Sodišča EU odpravila prisilno upokojitev vrhovnih sodnikov. Vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) je namreč danes v parlamentu vložila osnutek zakona, ki spreminja pravni status prisilno upokojenih sodnikov in jim omogoča delo. Te sodnike so sicer že oktobra, takoj po odločitvi sodišča EU, poklicali nazaj v službo.

Sodišče v Luksemburgu je 19. oktobra izdalo začasno odredbo, ki je terjala takojšnjo ustavitev prisilnega upokojevanja sodnikov vrhovnega sodišča in njihovo vrnitev na delo.

Postopek proti Poljski je pred Sodiščem EU septembra sprožila Evropska komisija, in sicer zaradi aprila letos uveljavljenega zakona, ki znižuje upokojitveno starost sodnikov vrhovnega sodišča s 70 na 65 let.

Z zakonom je po prepričanju Bruslja Poljska kršila temeljne demokratične vrednote, še posebej načelo neodvisnosti sodstva. Vlada v Varšavi je s spornim zakonom v pokoj prisilno poslala več kot tretjino vseh sodnikov vrhovnega sodišča, okoli 20, med njimi tudi predsednico vrhovnega sodišča Malgorzato Gersdorf.

Z zakonom, ki ga je PIS danes vložil v parlament, Poljska po prepričanju tamkajšnje vlade sledi odločitvi sodišča v Luksemburgu. Poslanci spodnjega doma parlamenta so zakon, ki omogoča prisilno odstavljenim sodnikom vrnitev na delo, nato danes že sprejeli po nujnem postopku. V 460-članskem parlamentu, v katerem ima večino PiS, je bil sprejet z 215 glasovi za, 161 proti in 24 vzdržanimi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pomočnik predsednika Andrzej Dera je za poljske medije povedal, da je bil neobičajno hiter sprejem zakona rezultat dogovora vlade s Sodiščem EU, da bi se Poljska izognila plačilu denarne kazni. Sodišče v Luksemburgu, ki mora končno odločitev glede primera šele sprejeti, bi namreč Poljski zaradi kršitve prava EU lahko naložilo tudi denarno kazen.

Novi zakon bo stopil v veljavo, ko ga bo potrdil še zgornji dom parlamenta in podpisal predsednik države Andrzej Duda. Pravni strokovnjaki sicer menijo, da sprejem zakona sploh ni bil potreben, saj je sporni zakon o upokojitvi sodnikov razveljavila že odločitev Sodišča EU.

Predsednica vrhovnega sodišča Malgorzata Gersdorf, ki ob sklicevanju na ustavo s položaja ni hotela odstopiti, je že nekaj dni po oktobrski odločitvi Sodišča EU pozvala vse odstavljene sodnike, da se vrnejo na svoje delovno mesto.

Poročilo o novih ukrepih je Varšava že v začetku tega tedna predložila tudi Bruslju, a to po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ni odpravilo skrbi Evropske komisije. Podpredsednik komisije Frans Timmermans je Varšavo v torek pozval, naj čim prej začne pogovore z Brusljem.

Evropska komisija že od leta 2016 kritizira reformiranje pravosodja na Poljskem, decembra lani je po dveh letih neplodnega dialoga predlagala tudi sprožitev sedmega člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic članici, ki krši temeljna evropska načela.