c S

Francosko sodišče dopustilo sporni oglas za vlak s privezano žensko

22.11.2018 08:39 Pariz, 22. novembra (STA) - Francosko sodišče je ta teden odločilo, da oglas, na katerem je ženska privezana na tirnice, medtem ko proti njej drvi vlak, ne spodbuja nasilja nad ženskami. Ko so decembra lani razobesili plakate po mestu Beziers na jugu države, se je namreč pritožilo več feminističnih skupin, zahtevali pa so tudi obravnavo na sodišču.

Plakate so v mestu razobesili, da bi tako proslavili prihod hitrega vlaka TGV. Na plakatu je ženska, ki je z vrvmi privezana na tirnice, po mostu pa se ji približuje parna lokomotiva. Nad njo je napis "S TGV bi trpela manj".

Sodišče je sedaj odločilo, da je plakat, kljub vprašljivemu humorju, zakonit. Po oceni sodišča so želeli s plakatom spodbuditi odziv, ne pa tudi nasilja nad ženskami, poroča britanski BBC.

Oglaševalsko kampanjo so sicer zagnali le nekaj mesecev po tragediji, ko je na severu Francije umrla 34-letnica, ki jo je na tirnice hitrega vlaka privezal mož, sam pa je nato storil samomor.

Več uporabnikov družbenih omrežij je povezalo oglas in tragedijo, med drugim francoska senatorka Laurence Rossignol. A je skrajno desni župan Beziersa Robert Menard vztrajal pri oglaševalski kampanji, kritikom pa je očital politično korektnost. Ob tem je spomnil na zgodovino takšnih podob v starih filmih in risankah.