c S

SDS vložila predlog za posvetovalni referendum o dogovoru ZN o migracijah

22.11.2018 07:35 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Stranka SDS je danes v državnem zboru vložila predlog za posvetovalni referendum o dogovoru ZN o migracijah, ki ga lahko državni zbor z večino razpiše o zadevah, ki so pomembne za državo, je ob zaključku seje DZ o tem dogovoru povedal predsednik SDS Janez Janša. Kot so kasneje sporočili iz SDS, sta predlog vložili poslanski skupini SDS in SNS.

Poslanski skupini predlagata naslednje referendumsko vprašanje: "Ali ste zato, da Slovenija pristopi h Globalnem dogovoru o varnih, urejenih in zakonitih migracijah, ki izenačuje legalne in ilegalne migracije?"

Vse poslanske skupine je Janša pozval, naj se pridružijo podpisu tega predloga. Dejal je še, naj ljudje preberejo dogovor in povedo svoje mnenje.

Že pred tem je v razpravi o dogovoru ZN o migracijah v DZ Janša poudaril, da je bil postopek potrjevanja dokumenta protiustaven in protizakonit. Vlada je po njegovih besedah dokument podprla, ne da bi o tem potekala politična ali pravna razprava. Pojasnil je, da jim zato ne preostane drugega, kot da vložijo zahtevo za posvetovalni referendum.

V skladu z zakonom o referendumu lahko parlament razpiše posvetovalni referendum o vprašanjih iz svoje pristojnosti, ki so širšega pomena za državljane. Pobudo zanj lahko da vsak poslanec državnega zbora.

Da je stranka vložila predlog za referendum, je predsednik SDS naznanil ob koncu izredne seje, na kateri so poslanci od 10. ure razpravljali o dogovoru ZN o migracijah.

Notranji minister Boštjan Poklukar, ki je nastopil v imenu vlade, je medtem ob zaključku seje povedal, da notranje ministrstvo pozdravlja ta dogovor, saj pričakujejo lažje upravljanje migracij in nujno mednarodno sodelovanje na tem področju.

"Kot minister za notranje zadeve si bom prizadeval, da Slovenija ostane varna država kljub vsem varnostnim izzivom, s katerimi se država sooča," je poudaril v DZ. Slovenska policija obvladuje ilegalne migracije na meji s Hrvaško, prav tako Slovenija "zelo dobro in z vso odgovornostjo opravlja varovanje schengenske meje".

Kot je še povedal Poklukar, je policija letos do 19. novembra zabeležila 8400 nezakonitih prehodov meje. V največ primerih je šlo za državljane Pakistana, Afganistana in Alžirije. Največ sta jih obravnavali policijski upravi Novo Mesto in Koper, je povedal Poklukar. Policija je sosednjim varnostnim organom izročila 4365 tujcev, največ hrvaškim, in sicer 4245.

Letos so se močno povečala tudi kazniva dejanja prepovedanega prehoda meje in ozemlja države, je dejal Poklukar. Policija je letos obravnavala 232 tovrstnih kaznivih dejanj. Pri večini osumljencev gre za državljane Slovenije in Hrvaške, je povedal.

Poslanci sicer danes niso glasovali o predlogu predlagateljev seje iz SDS, NSi in SNS, naj DZ vladi priporoči, da nasprotuje dogovoru o migracijah in o vseh mednarodnih aktih o meddržavnih migracijah predhodno seznani slovensko javnost in DZ. Odbor DZ za zunanjo politiko je namreč v petek zavrnil predlog teh priporočil.