c S

Tudi Počivavškovi sindikati tik pred uskladitvijo stavkovnega sporazuma

22.11.2018 07:35 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Tudi stavkovna skupina sindikatov pod vodstvom Jakoba Počivavška je "tik pred uskladitvijo sporazuma na ravni pogajalskih skupin". Danes so dosegli tudi vladno zagotovilo o financiranju dviga plač, do še odprtih vprašanj pa se bodo opredelili do petka. Glavni vladni pogajalec Peter Pogačar pričakuje, da tudi do stavke teh sindikatov ne bo prišlo.

Pogačar je po več kot petih urah pogajanj s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov pod Počivavškovim vodstvom v izjavi za medije pojasnil, da usklajevanj niso končali, kot pomembno pa je ocenil, da so se nadaljevala. "Izjemno sem zadovoljen, da smo po zapletu v začetku tega tedna danes ponovno sedli za skupno mizo, to je prava pot," je poudaril.

V današnjem popoldnevu so po Pogačarjevih ocenah naredili pomemben korak pri usklajevanju stavkovnega sporazuma, v naslednjih dneh pa pričakuje, da bodo dorekli še nekaj tehničnih podrobnosti. "Pričakujem, da tudi do stavke Počivavškovih sindikatov ne bo prišlo, kar pa je naš primarni cilj," je poudaril in dodal, da je bil njihov cilj to, da dosežejo dogovor in da so znotraj javnofinančnih okvirov.

"V tem trenutku ne morem reči, da smo tik pred podpisom, smo pa tik pred uskladitvijo sporazuma na ravni pogajalskih skupin," pa je po pogajanjih dejal Počivavšek.

Kot je pojasnil, so ob današnjem pregledu besedila predloga stavkovnega sporazuma ostala odprta tri vprašanja, in sicer priloga z vsemi delovnimi mesti, katerih vrednotenje se spreminja, besedilo o seznanjanju sindikatov z morebitnimi dogovori, ki bi se sklepali v javnem sektorju, in vprašanje standardov in normativov. Glede slednjega namreč želijo najprej videti še besedilo, ki je vključeno v sporazum z zdravstvenima sindikatoma.

"Mi smo veseli, da smo uspeli z našo primarno stavkovno zahtevo glede dvigov plačnih razredov za praktično vse javne uslužbence, kljub temu pa ocenjujemo oziroma smo prepričani, da je bilo z nekaterimi izjemami v sistem vnesenih kar nekaj anomalij oziroma porušenih razmerij, ki se jih bo treba lotiti zelo kmalu," je pojasnil Počivavšek. Odgovornost pri tem, kot je poudaril, ne more biti na njihovi strani, ampak na strani tistih, ki so se predvsem na vladni strani k temu zavezali.

To problematiko bodo tako po Počivavškovih besedah razreševali po tem, ko bodo ti sporazumi sklenjeni.

Kot dosežek in premik, ki so ga dosegli v današnjih pogajanjih, pa je Počivavšek izpostavil uskladitev besedila glede zagotavljanja financiranja stroškov dviga plač. "Na tej točki smo uspeli uskladiti besedilo, za katerega ocenjujemo, da bo lahko v nekaterih delih javnega sektorja bistveno pripomoglo k temu, da ne bo prišlo do težav pri financiranju posrednih proračunskih uporabnikov, ki bi se lahko v skrajni fazi tudi prevalilo na zaposlene," je dejal.

Vladna stran naj bi sindikatom v četrtek poslala čistopis predloga, o katerem so se danes pogovarjali, na sindikalni strani se bodo do njega opredelili do petka. Glede tega, ali bo potrebno še eno pogajalsko srečanje, pa se bodo z vladno stranjo še slišali.

Ko bo sporazum usklajen, se bodo o njegovem podpisu opredelili znotraj vsakega sindikata. Postopki v posameznih sindikatih so po Počivavškovih navedbah različni in trajajo različno dolgo, nikjer pa ne več kot nekaj dni.

Počivavškovi sindikati so sicer stavko napovedali za 5. december in ta datum, kot je danes poudaril Počivavšek, ostaja do dokončne odločitve sindikatov o dogovoru. Če bo do njega prišlo, stavke in napovedanega shoda sindikatov javnega sektorja ne bo, bodo pa sindikati javnega sektorja in njihovi člani podprli zahteve sindikatov zasebnega sektorja na shodu, ki je predviden za isti dan.

Sindikati v Počivavškovi skupini sicer med drugim zastopajo veterinarje, carinike, vojake, zaposlene v državni upravi, centrih za socialno delo in v kulturi. Prav tako znotraj te skupine sodelujejo sindikati, ki zastopajo del zaposlenih v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva.

Sicer so danes šolski sindikat Sviz in dva zdravstvena sindikata z vlado parafirali sporazume o razreševanju stavkovnih zahtev, s katerimi izboljšujejo položaj zaposlenih v teh dejavnostih. Predvideni so namreč splošni dvigi plač za vse zaposlene, izboljšano vrednotenje posameznih delovnih mest in zvišanje nekaterih dodatkov.

Odprto pa ostaja vprašanje dogovora s policijskima sindikatoma, ki sta v stavki od začetka oktobra. Vladna stran pogajanja z njimi nadaljuje v četrtek, Pogačar pa vsebine pogajanj, ki so v teku, ni želel komentirati.