c S

O nedopustnosti nasilja nad ženskami tudi z razstavo

22.11.2018 08:28 Ljubljana, 22. novembra (STA) - Društvo SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja bo danes V Ljubljani odprlo razstavo pred mednarodnim dnevom boja proti nasilju nad ženskami, ko se bo začelo tudi 16 akcijskih dni proti tovrstnemu nasilju. Razstava z naslovom Ko je drugič udaril v vrata, sem čez luknjo prelepila plakat bo v Galeriji Kresija odprta do 7. januarja.

Osem umetnic in umetnikov je upodobilo deset pripovedi žensk, ki so se zaradi nasilja umaknile v varno hišo Društva SOS telefon. "Če umetnosti dovolimo, da nas preseneti, lahko zaznamo vizionarski potencial umetniških del, ki postopoma spreminjajo naše zavedanje o določenih družbenih problemih," je poudaril kustos Božidar Zrinski.

Kot je opozoril, se nasilje dogaja za zaprtimi vrati. Glede na to je razstava priložnost, da o njem spregovorimo na glas in v najrazličnejših kontekstih. Le tako bomo prepogosto neslišnim in nevidnim žrtvam dali glas in obraz, je dodal.

Letošnji mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami, 25. november, bo pod geslom Pobarvajmo svet v oranžno in podnaslovom Prisluhni tudi meni. Z njim se bodo začeli akcijski dnevi proti nasilju nad ženskami, ki bodo potekali do mednarodnega dneva človekovih pravic, 10. decembra. Oranžna barva je barva kampanje proti nasilju nad deklicami in ženskami, ki so jo organizirali v okviru Združenih narodov.

S podnaslovom Prisluhni tudi meni želijo pozornost nameniti sporočilom deklic in žensk, ki so preživele nasilje, ki se vsak dan borijo za pravice žensk in so dejavne v prizadevanjih za izkoreninjenje nasilja - številne daleč od pozornosti medijev, so zapisali v Združenih narodih. "Slišati moramo njihov glas in zgodbe," so pozvali.

V Sloveniji je po podatkih državnega statističnega urada v obdobju od leta 2010 do 2014 povprečno približno 1600 žensk letno doživelo fizično ali spolno nasilje. Spolno nasilje v širšem smislu pa jih je prijavilo povprečno približno 200 letno.

Združeni narodi pa opozarjajo, da je več kot ena tretjina žensk po svetu v življenju že doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk pa se je poročilo pred svojim 18. letom.