c S

Vlada popoldne znova na pogajanja s policijskima sindikatoma

22.11.2018 07:55 Ljubljana, 22. novembra (STA) - Vladna pogajalska skupina je v sredo parafirala stavkovne sporazume z nekaterimi sindikati in zbližala stališča tudi s Počivavškovo skupino, danes pa bo nadaljevala pogajanja s policisti. Medtem ko so rešitve in nekatera odprta vprašanja v dogovarjanju z drugimi sindikati bolj ali manj znani, pa je vsebina pogajanj s policisti večja neznanka.

Policisti so stavko začeli februarja, po marčevski prekinitvi jo od oktobra nadaljujejo, v začetku tedna pa so jo zaostrili s temeljitejšim pregledovanjem tovornih vozil na mednarodnih mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje.

Predsednik vlade Marjan Šarec je v sredo napovedal, da se bo osebno zavzel za to, da bodo s policijskima sindikatoma dosegli dogovor, kot se je zavzel tudi za reševanje stavkovnih zahtev javnega sektorja.

Policijska sindikata med drugim zahtevata ponovno vzpostavitev razmerij med plačami primerljivih poklicev. S stavkovnim sporazumom leta 2016 sta namreč sindikata z vlado dosegla sporazum o višjih plačah, a so bila leto pozneje v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri drugih pooblaščenih uradnih osebah.

Obenem pa zahtevata tudi posebno nagrado za vsako leto opravljenega dela, nadomestilo za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odpravo anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju.