c S

Generalni državni tožilec Šketa v Beogradu podpisal memorandum o sodelovanju

21.11.2018 16:24 Beograd, 21. novembra (STA) - Generalni državni tožilec Drago Šketa je danes končal tridnevni uradni obisk v Beogradu, kjer se je med drugim sestal s srbsko ministrico za pravosodje Nelo Kuburović. S srbsko javno tožilko Zagorko Dolovac pa je podpisal memorandum o sodelovanju med slovenskim vrhovnim državnim tožilstvom in srbskim javnim tožilstvom.

Pravosodna ministrica Nela Kuburović se je slovenski delegaciji zahvalila za podporo Srbiji v njenem procesu vključevanja v Evropsko unijo in pri podpisu sporazuma z Eurojustom, pri katerem ima srbsko tožilstvo zaenkrat določeno samo kontaktno točko, ki pa na sedežu Eurojusta ni prisotna, so danes sporočili s slovenskega vrhovnega državnega tožilstva.

Srbska pravosodna ministrica in generalni državni tožilec sta sodelovanje med državama na področju pravosodja ocenila kot dobro. Poudarila sta pomen podpisanega memoranduma o sodelovanju med slovenskim vrhovnim državnim tožilstvom in srbskim javnim tožilstvom, s katerim se bo še okrepilo sodelovanje na prednostnih področjih, kot so boj proti organiziranemu kriminalu, korupciji, terorizmu, trgovini s prepovedanimi drogami, orožjem in ljudmi ter sodelovanje obeh držav na področju preprečevanja pranja denarja.

Šketa je pri tem izpostavil, da je Slovenija takšno vrsto sporazuma izven okvira Evropske unije zaenkrat podpisala le še z Rusijo, kar kaže na kakovost odnosov in tesno sodelovanje med tožilstvoma Srbije in Slovenije.

Generalni državni tožilec se je v Beogradu sestal tudi s srbsko javno tožilko Zagorko Dolovac, s katero sta soglašala o napredovanju v skupnih prizadevanjih v borbi proti organiziranemu kriminalu ter pri izmenjavi strokovnega znanja in izkušenj med tožilstvoma Slovenije in Srbije.

Na srečanju slovenske delegacije z direktorjem policije Vladimirjem Rebićem so poudarili pomen dobrega medsebojnega sodelovanja za učinkovito delo na prioritetnih področjih, kot sta organiziran in visokotehnološki kriminal. Slovenska delegacija je obiskala tudi srbsko tožilstvo za organiziran kriminal, kjer se je seznanila z načinom dela tamkajšnjih tožilcev s poudarkom na ilegalnih migracijah in trgovini z ljudmi. Ogledala si je tudi sodobno opremljene prostore, v katerih potekajo obravnave in zaslišanja.