c S

Celjski kriminalisti zaradi suma goljufije ovadili dve osebi; neuradno oškodovana Thermana

21.11.2018 12:54 Celje, 21. novembra (STA) - Celjski kriminalisti so zaradi suma storitve kaznivega dejanja kazensko ovadili dve osebi, ki sta s svojimi dejanji delničarje ene izmed družb na Celjskem oškodovali za več kot 12 milijonov evrov. Neuradno gre za nekdanjega predsednika uprave Thermane Laško Andreja Bošnjaka in nekdanjo prokuristko podjetja Natašo Tomić.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na Policijski upravi Celje Matjaž Vrabec, so kriminalisti z zbiranjem obvestil, dokazov in z opravljenimi 10 hišnimi preiskavami ugotovili, da sta osumljenca, ki sta bila zaposlena v omenjeni gospodarski družbi, z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi tretji pravni osebi, z zlorabo institutov insolvenčnega prava, preslepili in zapeljali pristojno sodnico, da je izdala sklepe, s katerimi so obstoječi delničarji pravne osebe izgubili pravice iz delnic, s čimer so bili skupno oškodovani za več kot 12 milijonov evrov.

Osumljena sta namreč zgolj z računovodsko operacijo, ki ni imela temelja v dejanskem poslovanju družbe, to prikazala kot insolventno ter tako omogočila spremembo lastništva družbe, kar je vodilo k oškodovanju obstoječih delničarjev, je dejal Vrabec.

Po njegovih besedah je za tovrstno kaznivo dejanje predpisana zaporna kazen do osmih let.

Ocenil je tudi, da je bila preiskava, ki pa še ni končana, zelo obsežna, saj je bilo treba prebrati več kot 1000 strani dokaznega gradiva. Osumljena sta kaznivo dejanja Po Vrabčevih besedah storila v letih 2014 in 2015, junija lani pa so kriminalisti opravili več hišnih preiskav.

Kriminalisti so preiskovali sum storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in vzeli pod drobnogled dve osebi, ki sta naročili cenitev družbe ter na njeni podlagi predlagali spremembo načina vrednotenja z namenom slabitve vrednosti podjetja. Tako so delničarji ostali brez vsega.

Celjska policija je že lani po opravljenih hišnih preiskavah sporočila, da sta s tem osumljena ustvarila umetne pogoje za insolventnost družbe in postopek prisilne poravnave. V nadaljevanju sta predlagala konverzijo deleža terjatev upnikov v osnovni kapital družbe, vse z namenom spremembe lastniške strukture družbe oz. oškodovanja dotedanjih delničarjev.