c S

Decembra izredna seja DZ o škodi zaradi zamude pri prodaji NLB

21.11.2018 10:37 Ljubljana, 21. novembra (STA) - Državni zbor se bo v začetku decembra sestal na izredni seji, na kateri bo razpravljal o škodi, ki je po mnenju predlagateljev nastala davkoplačevalcem zaradi zamud pri prodaji NLB. Razpravo zahtevajo poslanci opozicije, ki zaradi tega terjajo odgovornost prejšnje vlade. Seja bo 5. decembra, je danes sklenil kolegij predsednika DZ.

Zahtevo za sklic izredne seje so vložili poslanci SNS, NSi in SDS. Kot so zapisali, je bila s prepozno prodajo največje slovenske banke davkoplačevalcem storjena škoda, odgovorna zanjo pa je prejšnja vlada pod vodstvom Mira Cerarja, v kateri so bile stranke SMC, SD in DeSUS.

Država bi morala v skladu z zavezami, danimi Evropski komisiji v zameno za odobreno državno pomoč banki konec leta 2013, NLB delno privatizirati že do konca lanskega leta. A država je lani prodajo ustavila, saj je vlada ocenila, da cenovni razpon ni primeren. Postopek je tako izvedla šele v letošnjem novembru, ko je po izpeljani prvi javni ponudbi v pretežno zasebno last prešlo 65 odstotkov delnic banke, država pa je ohranila nadzorni delež.

Ob lanski nameri za prodajo NLB je bila ponujena cena za delnico določena v razponu 55 do 71 evrov, v letos izpeljanem postopku pa precej nižje: med 51,50 in 66 evrov. Prodajna cena je bila nato 9. novembra določena na spodnji meji tega razpona, to je pri 51,50 evra. Samo iz tega naslova je država iztržila za okoli 41 milijonov evrov nižjo kupnino, kot če bi banko prodala konec leta 2017, so izračunali v opoziciji.

Za nižjo kupnino, kot pa bi bila dosežena, če bi se NLB prodala v roku, do katerega se je zavezala država, je po njihovi oceni odgovorna Cerarjeva vlada kot skupščina Slovenskega državnega holdinga. DZ naj bi zato na izredni seji 5. decembra sedanji vladi in pristojnim organom priporočil, da preiščejo in ugotovijo politično in odškodninsko odgovornost tedanje vlade za škodo, ki je od decembra 2016 do novembra 2018 nastala pri prodaji večinskega deleža v NLB.