c S

Štetje glasov v domeni občinskih volilnih komisij

21.11.2018 07:10 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Ob nedeljskih volitvah se je pokazalo, da občinske volilne komisije v občinah s primerljivim številom volivcev različno hitro štejejo glasove. A štetje glasov in vnos podatkov je v domeni občinskih volilnih komisij, poudarjajo na ministrstvu za javno upravo, ki zagotavlja informacijsko podporo. Aplikacija je vseskozi delovala nemoteno, dodajajo.

Občinske volilne komisije so lahko za pomoč glede informacijske podpore in vnosa poklicale Enotni kontaktni center. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za javno upravo, so se vprašanja, ki so jih zabeležili v kontaktnem centru in se dotikajo aplikacije za lokalne volitve, nanašala predvsem na uporabo aplikacije, kar je povezano s poznavanjem navodil za uporabo, in na popravke zaradi napak pri vpisovanju podatkov.

Na ministrstvu pojasnjujejo še, da je komunikacijsko omrežje vseskozi delovalo nemoteno, da pa je bila hitrost prenosa podatkov po omrežju nekoliko nižja ob konicah povpraševanj oz. posredovanj podatkov, kar je povsem običajno.

Štetje glasov in vnos podatkov je v domeni občinskih volilnih komisij, morebitnih zapletov pa komisije niso dolžne sporočati na ministrstvo za javno upravo, so še pojasnili na ministrstvu. Tudi direktor Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko je za STA dejal, da na DVK nimajo zbranih podatkov o morebitnih zapletih pri delu občinskih volilnih komisij.

Sicer pa je bila aplikacija za letošnje lokalne volitve zaradi začetka volilnega procesa, to je z začetkom predčasnega glasovanja, od torka do nedelje zjutraj za 566 registriranih občinskih uporabnikov namenoma zaprta, o čemer pa je ministrstvo uporabnike tudi obvestilo.

Na zaključek štetja in neuradne rezultate volitev so dlje kot v večini slovenskih občin čakali v Celju, dolgo je bilo napeto tudi v Kopru. V Mestni občini Celje se štetje končali v ponedeljek dopoldne, je bilo pa po preštetih dobrih 60 odstotkih glasov v noči z nedelje na ponedeljek že jasno, da je v županski tekmi zmagal dosedanji župan Bojan Šrot. V mestni občini Koper pa je bil ob napetem štetju drugi krog županskih volitev za Borisa Popoviča in Aleša Bržana potrjen v ponedeljek zjutraj.

Občinske volilne komisije imajo sicer do sobote, 24. novembra, čas za oddajo poročila o volitvah.