c S

Tudi Poljska ne bo pristopila k dogovoru ZN o migracijah

21.11.2018 07:10 Varšava, 20. novembra (STA) - Tudi Poljska ne bo pristopila h globalnemu dogovoru Združenih narodov o migracijah, je danes povedal poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak. Po mnenju poljske vlade bo namreč ta dogovor okrepil migracijsko krizo.

"Nismo mnenja, da je to dobra rešitev. Ta metoda ne bo zmanjšala migracijske krize. Nasprotno, še okrepila bo krizo in njene učinke," je dejal v današnjem intervjuju za poljski javni radio, kot poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Cilj dogovora ZN o migracijah je vzpostavitev varnih, urejenih in rednih migracij. Vsebuje vrsto smernic in ukrepov, ki pa niso pravno zavezujoči. Bistvo dogovora je boljše mednarodno sodelovanje držav članic ZN na področju upravljanja migracij. Nasprotniki dogovora med drugim opozarjajo, da enači zakonite in nezakonite migracije ter posega v suverenost držav.

Več držav je že potrdilo, da decembra na medvladni konferenci v maroškem Marakešu, ne bodo pristopile k dogovoru. Med drugim ZDA, Avstrija, Bolgarija, Češka in Izrael. V nekaterih drugih evropskih državah razprave na to temo še potekajo.