c S

Predlog dopolnitve zakona o voznikih ni primeren za nadaljnjo obravnavo

20.11.2018 15:14 Ljubljana, 20. novembra (STA) - DZ je danes sklenil, da predlog dopolnitve zakona o voznikih, ki jo je v zakonodajni postopek vložil DS, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. DS je želel z njim prispevati k večji varnosti cestnega prometa. Vendar ima predlog preveč pomanjkljivosti, so menili v koaliciji.

Sodišče po sedanji ureditvi pri določitvi ustreznega rehabilitacijskega programa za voznika, ki mu je bilo izrečeno prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja in so mu bile izrečene kazenske točke zaradi vožnje pod vplivom alkohola, prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, izbira med tremi rehabilitacijskimi programi. Po predlogu DS bi razširili obveznost oseb, napotenih na edukacijske in psihosocialne delavnice.

Vendar je vlada menila, da predlog ne obravnava vseh programov enakovredno. Problematičen je tudi del, ki se nanaša na soočenje z žrtvami prometnih nesreč, so ob obravnavi predloga navedli v poslanski skupini LMŠ. Žrtvam prometnih nesreč bi na tak način lahko namreč podaljšali ali pa vnovič vzbudili travme zaradi tragičnega dogodka. Zavzeli pa so se za to, da bi predlog dopolnili in čim prej spet pripravili za obravnavo v DZ.