c S

Evropski poslanci zavrnili indeksacijo socialnih dodatkov

20.11.2018 14:35 Bruselj, 20. novembra (STA) - Odbor Evropskega parlamenta za zaposlovanje in socialne zadeve je danes zavrnil prilagoditev socialnih dodatkov glede na življenjske stroške v posameznih državah članicah. S tem so poslanci zavrnili predloge, ki bi Avstriji in drugim članicam EU omogočili indeksiranje otroških dodatkov glede na državo bivanja otroka delavca skladno s pravom EU.

Na odboru v Bruslju so danes glasovali o poročilu Usklajevanje sistemov socialne varnosti in ne konkretno o sporni avstrijski zakonodaji indeksaciji otroških dodatkov. Poslanci so z veliko večino zavrnili vsa dopolnila, ki bi lahko vodila k indeksiranju socialnih dodatkov delavcev.

Sporna dopolnila so predlagali konservativni poslanci iz bogatejših članic s številnimi priseljenci iz EU, kot so Nemčija, Avstrija, Irska, Danska in Nizozemska. Med drugim je indeksacijo zagovarjal evropski poslanec iz avstrijske ljudske stranke (ÖVP) Heinz Becker.

"Družinski dodatki niso del plače niti zavarovanja, ampak socialni dodatek kot prispevek k dejanskim življenjskim stroškom," je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA. Po njegovi oceni so evropski poslanci danes zapravili možnost, da bi se zavzeli za več pravičnosti.

Na drugi strani je slovenska članica odbora Romana Tomc (EPP/SDS) opozorila, da je treba spoštovati evropske pogodbe, ki so jih države članice podpisale, so sporočili iz Bruslja. "To pomeni, da so poskusi v smeri diskriminacije državljanov EU nedopustni. Naš cilj je močna in enotna EU, v tem času si res ne želimo nove delitve na prvo- in drugorazredne državljane," je dodala, kot so sporočili iz njene pisarne.

O zadevi bodo sicer glasovali še evropski poslanci na plenarnem zasedanju, uredba pa bo sprejeta šele po pogajanjih z državami članicami.

Avstrija je na državni ravni sprejela zakonodajo, ki omogoča prilagoditev otroškega dodatka za v tujini živeče otroke zaposlenih v Avstriji glede na življenjske stroške v državi bivanja otroka.

Zaradi sporne zakonodaje se je sedem držav, med njimi tudi Slovenija, pritožilo pri Evropski komisiji. Pristojna evropska komisarka Marianne Thyssen je Avstriji že zagrozila s morebitnim postopkom pred Evropskim sodiščem zaradi kršenja prava Evropske unije. Po oceni komisarke je zakonodaja diskriminatorna.

Indeksacija naj bi v Avstriji, ki v drugi polovici letošnjega leta predseduje EU, začela veljati 1. januarja 2019. Vlada na Dunaju ocenjuje, da bo ta ukrep vplival na okoli 130.000 otrok tujcev, zaposlenih v Avstriji. Največ izplačil gre na Madžarsko in Slovaško, sledijo Poljska, Romunija, Češka in Slovenija.