c S

Španija grozi, da zaradi Gibraltarja ne bo podprla dogovora o brexitu

20.11.2018 13:34 Madrid, 20. novembra (STA) - Španski premier Pedro Sanchez je napovedal, da Španija ne bo podprla dogovora z Veliko Britanijo o izstopu slednje iz Evropske unije, če v osnutku dogovora ne bo sprememb glede vprašanja Gibraltarja. Španski zunanji minister Josep Boreell je podobno dejal že v ponedeljek in ob tem zahteval več pravne jasnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je danes pojasnil Sanchez, bo Španija v nedeljo na izrednem vrhu EU o brexitu glasovala proti dogovoru, če ne bodo pred tem ustrezno spremenili člena 184.

Španija meni, da v besedilu osnutka dogovora o brexitu ni dovolj jasno navedeno, da morajo pogajanja o odnosih med Brusljem in Veliko Britanijo ter pogajanja o statusu Gibraltarja potekati ločeno. Madrid zahteva, da morajo biti neposredna pogajanja med Španijo in Veliko Britanijo v besedilu izrecno zapisana.

Gibraltar na skrajnem jugu Iberskega polotoka je od leta 1713 pod britansko suverenostjo, a si ga Španija vedno znova lasti zase. "Gibraltar ne sodi k Združenemu kraljestvu, ta ga zastopa, a mu ne pripada," je poudaril Sanchez.

V dogovoru o brexitu naj bi določili pogoje izstopa Velike Britanije iz EU. Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je minuli teden z Londonom dosegel dogovor o osnutku, ki naj bi ga države članice EU sprejele na izrednem vrhu v nedeljo.