c S

Poljski škofi so se opravičili za spolne zlorabe

20.11.2018 12:49 Varšava, 20. novembra (STA) - Poljski škofi so se v ponedeljek opravičili otrokom, ki so bili žrtve spolnih zlorab duhovnikov in drugih cerkvenih oseb. Zavzeli so se, da bodo sodelovali s tožilstvom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za opravičilo zaradi bolečin, ki so bile zadane, so prosili Boga, žrtve, njihove družine in celotno cerkveno skupnost, so zapisali škofje v skupni izjavi po srečanju na jugu večinsko katoliške države.

"Za žrtve so ti zločini vir globokega trpljenja, ki zaznamuje njihova življenja, življenja njihovih družin in verskih skupnosti," so dodali. Ob tem se tudi zavedajo, da so takšne izkušnje omajale njihovo vero.

Na Poljskem je sicer pred tremi tedni izšel zloglasen film Kler o zlorabah in korupciji znotraj cerkve. V enem tednu si je film ogledalo kar rekordna dva milijona Poljakov.

Škofi so ob tem obljubili, da se bodo borili proti "zlu" ter zagotovili, da bodo obtoženi v vseh "potrjenih" primerih zlorab privedeni pred tožilstvo.

Poljska katoliška cerkev se je sicer že pred štirimi leti opravičila za vse primere pedofilije. V zadnjih letih je bilo sicer 56 obsodb s tega področja, med drugim tudi zaradi posedovanja otroške pornografije.