c S

Predlog glede povrnitve denarja iz davčnih oaz brez podpore DZ

20.11.2018 11:24 Ljubljana, 20. novembra (STA) - Predlogu zakona o vračilu denarnih sredstev v Republiko Slovenijo iz posameznih davčnih oaz, ki so ga pripravili v državnem svetu, glede na napovedi poslanskih skupin ne kaže na podporo DZ. Namen predloga so načeloma podprli, so mu pa med drugim očitali, da ni strokoven in ni skladen z ustavo.

Državni svet želi s predlogom zakona, za katerega je matični odbor DZ že sklenil, da ni primeren za nadaljnjo obravnavo, del denarja, ki je odtekel v davčne oaze, vrniti v Slovenijo.

Tako bi bi bilo po predlogu treba za nakazila med 25. junijem 1991 in uveljavitvijo zakona plačati 20 odstotkov denarja, ki je bil nakazan v davčno oazo, za nakazila po uveljavitvi zakona pa 22 odstotkov. Če zavezanci ne bi sami plačati zahtevanih zneskov, bi kazen znašala plačilo 80 odstotkov sredstev, ki so bil nakazana.

Vlada se strinja s pomenom boja proti neželenim posledicam, ki so povezane z davčnimi oazami ter so lahko povezane z davčnimi goljufijami in izogibanjem plačevanju davkov, a predloga zakona ne podpira, saj da je predlagani način reguliranja področja napačen. Slovenija že sedaj aktivno sodeluje pri sprejemanju ukrepov v zvezi s prenašanjem finančnega premoženja v davčne oaze, v mnenju navaja vlada.

Poslanske skupine so večinoma napovedale, da bodo podprle sklep odbora, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog so med drugim očitali neustavnost zaradi retroaktivnosti, nestrokovnost ter pomanjkanje definicije davčne oaze in neselektivnost, saj bi bile obremenjene vse transakcije ne glede na njihovo naravo.

Strinjali pa so se z namenom zakona, tako da jih je več vlado pozvalo, naj pripravi ustrezen zakonski predlog, ki so naslovil težavo odtekanja denarja v davčne oaze.