c S

ESČP od Turčije zahteva izpustitev vodje prokurdske stranke

20.11.2018 13:19 Strasbourg, 20. novembra (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je razsodilo proti Turčiji v primeru vodje prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP) Selahattina Demirtasa, ki je v zaporu. Pojasnilo je, da je Turčija želela "zadušiti pluralizem" v državi, in zahtevalo takojšnjo izpustitev Demirtasa. Turčija je odločitev sodišča že zavrnila, češ da je ne zavezuje.

Demirtasa, enega od dveh nekdanjih sopredsedujočih stranke HDP, so turške oblasti aretirale novembra 2016 in je še vedno v zaporu. Očitajo mu terorizem zaradi povezav s kurdskimi borci. V času aretacije je bil poslanec v turškem parlamentu.

Sodišče v Strasbourgu je danes odločilo, da je bila aretacija upravičena, ne pa tudi večkratno podaljšanje pripora. Po mnenju sodišča je bilo podaljševanje pripora politično motivirano, da bi zadušili pluralizem in omejili svobodo politične razprave, ki je bistvo demokratične družbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripor je po mnenju sodišča vplival tudi na izvajanje Demirtasevih poslanskih obveznosti.

Sodišče je tako soglasno odločilo, da mora Turčija izpustiti Demirtasa.

Ankara že nekaj časa vztraja, da je Demirtaseva stranka HDP podaljšek prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK). HDP te trditve označuje za politično motivirane.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je odločitev sodišča že zavrnil. "Ne zavezuje nas," je dejal po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu. Dodal je, da bo Turčija ukrepala proti tej razsodbi.

HDP pa je pozvala turško pravosodje, naj spoštuje odločitev ESČP ter iz zaporov spusti tako Demirtasa kot tudi druge turške poslance, ki so v zaporu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.