c S

Madžarska opozicija za preiskavo primera Gruevski

20.11.2018 07:22 Budimpešta/Skopje, 19. novembra (STA) - Madžarska opozicija od vlade Viktorja Orbana zahteva informacije, kako je nekdanji makedonski premier Nikola Gruevski, za katerim je v Makedoniji izdana mednarodna tiralica, prispel na Madžarsko, kjer je zaprosil za azil. Opozicijska zelena stranka (LMP) je pozvala k ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi raziskala primer.

Nekdanji makedonski premier Gruevski bi moral v Skopju nedavno začeti prestajati dveletno zaporno kazen zaradi zlorabe položaja pri nabavi službenega luksuznega vozila, vrednega 600.000 evrov. Na Madžarsko je pobegnil prejšnji teden, in sicer dva dni pred objavo mednarodne tiralice. V "filmskem" pobegu preko več držav naj bi v Budimpešto prispel v madžarskem diplomatskem avtomobilu.

Madžarska opozicija zahteva pojasnila, zakaj je Gruevski v Budimpešti deležen posebne obravnave. Na parlamentarni zgradbi visi transparent z napisom "Gruevski, Orbanov VIP migrant", poročajo tuje tiskovne agencije.

Madžarska opozicijska zelena stranka (LMP) je danes pozvala k ustanovitvi parlamentarne preiskovalne komisije, ki bi raziskala vse okoliščine primera.

Primer Gruevski predstavlja "diplomatsko in varnostno grožnjo" in resno škodi ugledu Madžarske, je opozorila vodja LMP Marta Demeter. Čim prej je treba razjasniti vlogo madžarskih vladnih agencij, je dejala in dodala, da je LMP sprožil tožbo zaradi podpore ilegalnim migracijam.

Evropski politični sistem, ki križem rok opazuje, kako politiki Evropske ljudske stranke pred zaporom rešujejo eden drugega, je treba reformirati, je bila kritična opozicijska poslanka.

Budimpešta trdi, da ji Skopje še ni izročilo zahteve za izročitev Gruevskega.

Državni sekretar Balasz Orban je poslancem pojasnil, da je Gruevski po prihodu v Budimpešto zaprosil za azil in zanikal, da bi mu Madžarska pomagala pri njegovem begu iz Makedonije.

Makedonsko zunanje ministrstvo je zaradi primera danes na pogovor poklicalo madžarskega veleposlanika v državi Laszla Duxa in mu izročilo protestno noto. V njem Skopje izraža upanje, da bo Madžarska v duhu dvostranskih prijateljskih odnosov, evropskih vrednot in načel vladavine prava zavrnilo prošnjo za azil Gruevskega in ga izročilo Skopju, so po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia sporočili z makedonskega zunanjega ministrstva.