c S

Napredek glede prenove območja evra, optimizem glede evrskega proračuna

20.11.2018 07:22 Bruselj, 19. novembra (STA) - Dosežen je dober napredek glede številnih občutljivih vprašanj, je ocenil šef evroskupine Mario Centeno po današnjem izrednem sestanku 27 finančnih ministrov EU o reformi območja evra. Nemčija in Francija sta izpostavili optimizem glede svojega predloga za vzpostavitev proračuna območja evra, ki da pridobiva podporo v celotni uniji.

Francoski gospodarski minister Bruno Le Maire verjame, da je politični dogovor o francosko-nemškem predlogu mogoč v decembru. Optimističen je tudi nemški finančni minister Olaf Scholz: "Zdi se, da bomo uspešni."

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se junija dogovorila o vzpostavitvi evrskega proračuna z letom 2021 v okviru obstoječega finančnega okvira EU. V izjavi iz Meseberga sta se zavzela za kreditno linijo, oprto na ESM.

Nemški in francoski minister sta danes predstavila podrobnejši predlog, ki naj bi zmanjšal razlike med 19 članicami območja evra, a dvomi prihajajo z več strani.

Nasprotovanje predlogu izpostavlja italijanski notranji minister Matteo Salvini, ker da očitno škodi Italiji. Dvome pa sta danes izrazila tudi nizozemski in avstrijski finančni minister Wopke Hoekstra in Hartwig Löger, ki želita več jasnosti.

Šef evroskupine, portugalski finančni minister Mario Centeno je dejal, da so ministri pozdravili francosko-nemški prispevek, ki naslavlja vprašanja konkurenčnosti, ekonomske konvergence in stabilizacije, a da je potrebno nadaljnje delo.

V Evropski komisiji izpostavljajo podobnost nemško-francoskega predloga z njihovima lastnima predlogoma, predstavljenima konec maja v okviru predloga za prihodnji večletni proračun unije.

Gre za nova finančna instrumenta v proračunu 2021-2027 v podporo strukturnim reformam in za zaščito naložb v primeru velikih asimetričnih šokov, imenovanega stabilizacijska funkcija za naložbe.

Ministri so se sicer danes osredotočili na tri vprašanja, ključna pri reformi območja evra: prenovo evropskega reševalnega mehanizma ESM, varnostno mrežo enotnega sklada za reševanje bank in na idejo o vzpostavitvi proračuna območja evra.

Tudi evropski komisar za finančne in gospodarske zadeve Pierre Moscovici je poročal o dobrem napredku ter izrazil upanje, da bodo voditelji na decembrskem vrhu sprejeli dober sveženj odločitev o reformi območja evra.

Ta je namreč po Moscovicijevih besedah ključen za boljše delovanje območja evra, tako da se bo to sposobno spopasti z vprašanji divergence, ki hranijo populizem.

Italijanskega proračunskega načrta, ki ga je Evropska komisija zavrnila zaradi prevelikih odstopanj od evropskih pravil in vpliva tudi na razpravo o reformi območja evra, danes v Bruslju nista želela komentirati ne komisija ne šef evroskupine.

Počakati bo treba na sredo, ko bo komisija objavila ocene vseh proračunskih načrtov članic v območju evra, tudi italijanskega. Italija je sicer v roku posredovala osvežen načrt, ki pa ni bistveno spremenjen.

Slovenijo je na zasedanju zastopal finančni minister Andrej Bertoncelj, ki ni dajal izjav za medije.