c S

Dragnea iz romunske vlade odstranil svoje nasprotnike

20.11.2018 07:22 Bukarešta, 19. novembra (STA) - Vodstvo romunskih vladajočih Socialnih demokratov (PSD) se je danes dogovorilo za obsežno preoblikovanje vlade, ki bo tik pred prevzemom polletnega predsedovanja Svetu EU predsedniku stranke Liviu Dragneu omogočilo še večji vpliv na vladne odločitve. Iz vlade so odstranili njegove nasprotnike, poročajo tuje tiskovne agencije.

V romunski vladi so šest tednov pred začetkom polletnega predsedovanja Svetu EU zamenjali osem ministrov, med njimi ministra za obrambo Mihaila Fiforja in ministra za regionalni razvoj, ki je tudi podpredsednik vlade, Paula Stanescuja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Fifor je sicer pred tem danes že odstopil.

Ministra sta bila septembra med podpisniki pisma, v katerem so nekateri vidni člani PSD Dragneo pozvali k odstopu z vrha stranke.

Zamenjali so tudi ministre za delo, gospodarstvo, promet, komunikacije, šport in kulturo. Izvršni odbor PSD je odločil tudi o novih ministrih, ki jih bodo predložili predsedniku države v potrditev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Obtožbe niso razlog za odločitev o zamenjavi ministrov, je danes na novinarski konferenci zatrdil Dragnea, ki velja za najvplivnejšega romunskega politika, ki pa zaradi obsodb zaradi zlorabe položaja ne more biti premier.

"Romunija bo prevzela polletno predsedovanje EU, zato smo potrebovali bolj izkušene ljudi, kot so odhajajoči ministri", je na isti novinarski konferenci rekonstrukcijo vlade utemeljevala premierka Viorica Dancila.

Današnja odločitev vladajočih socialnih demokratov je že sprožila kritike, da vodstvo stranke izvaja čistke in kaznuje člane, ki so kritični do predsednika stranke Dragnee, piše spletni portal BalkanInsight.

Z vseh položajev v stranki je izvršni odbor stranke razrešil tudi županjo Bukarešte Gabrielo Vranceanu Firea, sicer eno najglasnejših kritikov Dragnee. "Želeli so me odstraniti iz izvršnega odbora," je po sedemurni razpravi novinarjem dejala Gabriela Vranceanu Firea. "To je maščevanje," je dodala.

V začetku meseca so Socialni demokrati izključili še dva člana, in sicer poslanca Adriana Tutuianuja, nekdanjega ministra za obrambo in podpredsednika senata, pa tudi generalnega sekretarja Mariana Neascuja.

Stranka je Dragneu septembra izglasovala zaupnico, potem ko je več vidnih članov stranke, med drugim Firea, Stanescu, Tutuianu in Neacsu, v odprtem pismu zahtevalo njegov odstop.