c S

V Innsbrucku drugi letni forum strategije EU za alpsko regijo

20.11.2018 08:18 Innsbruck, 20. novembra (STA) - V Innsbrucku vrata danes odpira drugi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ki se bo začel z generalno skupščino predstavnikov sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje, ki se ga bodo udeležili politiki in predstavniki civilne družbe, bo potekalo pod sloganom "oblikujmo prihodnost skupaj z naslednjo generacijo".

Drugi letni forum se bo vrtel okrog izzivov razvoja alpske regije kot življenjskega in delovnega okolja naslednje generacije. Posebno pozornost bodo namenili sodelovanju mlajših pri uresničevanju alpske konvencije.

Lani je v Münchnu potekal prvi alpski forum, na katerem je bila Slovenija izpostavljena kot primer dobre prakse, saj je kot prva predsedujoča država položila temeljni kamen za uspešno sodelovanje v alpski regiji.

Odločitev o pripravi EUSALP je bila sprejeta leta 2011 v okviru sodelovanja regij in držav znotraj alpske konvencije. Politično resolucijo v podporo oblikovanju makroregionalne strategije so ministri za zunanje in evropske zadeve sedmih alpskih držav - Avstrije, Francije, Italije, Liechtensteina, Nemčije, Švice in Slovenije - podpisali oktobra 2013 v Grenoblu. Evropska komisija jo je uradno potrdila julija 2015, novembra 2015 pa jo je potrdil še Svet za splošne zadeve.

Alpska regija je sicer eno najbogatejših območij na svetu ter med gospodarsko najbolj dinamičnimi, inovativnimi in konkurenčnimi območji v Evropi. Zaznamujejo jo edinstvene geografske in naravne danosti. Vendar se regija srečuje tudi s pomembnimi izzivi, ki zahtevajo skupno ukrepanje.

Generalna skupščina strategije EU za alpsko regijo je najvišji politični organ, ki usmerja izvajanje strategije. Slovenijo bo na današnji skupščini predstavljal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič.