c S

Obrambni ministri EU o operaciji Sophia in sodelovanju z Natom

20.11.2018 07:47 Bruselj, 20. novembra (STA) - Obrambni ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o sodelovanju z zvezo Nato ter pregledali potek šestnajstih misij in operacij, pri čemer bo v ospredju pomorska operacija za boj proti tihotapcem z migranti v Sredozemlju Sophia. Zasedanje poteka ob novih pozivih Berlina in Pariza k vzpostavitvi prave evropske vojske.

Ministri, med njimi slovenski obrambni minister Karl Erjavec, bodo danes pregledali potek šestih vojaških operacij in desetih civilnih misij, pri čemer bo v ospredju pomorska operacija Sophia. Trenutno potekajo pogajanja o podaljšanju njenega mandata, ki se izteče konec leta. Ključno vprašanje je, kako urediti izkrcanje rešenih oseb.

Druga ključna tema bo napredek v sodelovanju EU in Nata s poudarkom na kibernetski obrambi, spopadanju s hibridnimi grožnjami in vojaški mobilnosti. Razprave o tem se bo udeležil tudi generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

V ponedeljek so sicer obrambni in zunanji ministri na skupnem zasedanju potrdili novih 17 projektov v okviru novega stalnega obrambnega sodelovanja, poznanega po okrajšavi Pesco, tako da je vseh projektov sedaj 34. Slovenija bo po navedbah obrambnega ministrstva sodelovala v projektu nadzora jedrskih, radioloških, kemičnih in bioloških groženj.

Nekaj dni pred zasedanjem so se sicer zvrstili pozivi nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Emmanuela Macrona k vzpostavitvi prave evropske vojske, ki dvigajo prah, zlasti v ZDA, kritike pa prihajajo tudi iz nekaterih članic unije.

Medtem ko v Evropski komisiji poudarjajo, da je njihov šef Jean-Claude Juncker o tem prvi govoril pred štirimi leti, je nizozemski premier Mark Rutte pred dnevi opozoril, da Merklova in Macron z idejo o evropski vojski preveč hitita, in poudaril, da lahko varnost evropski celini zagotovi zgolj Nato.