c S

Mednarodni nalog za prijetje britanskega kritika Kremlja

19.11.2018 15:05 Moskva, 19. novembra (STA) - Ruske oblasti so danes sporočile, da je bil proti britanskemu podjetniku Billu Browderju, znanemu kritiku ruskega predsednika Vladimirja Putina, izdan mednarodni nalog za prijetje.

Browderjev investicijski sklad Hermitage Capital je bil eden največjih tujih vlagateljev v Rusiji, vendar so mu ruske oblasti leta 2005 prepovedale delovanje, pri čemer so se sklicevale na nacionalno varnost.

Rusko sodišče je lani Browderja v odsotnosti obsodilo na večletno zaporno kazen, ker ni plačal 45 milijonov dolarjev davka ruski državi.

Rusko državno tožilstvo mu zdaj očita še, da je bil Browder vodja organizirane kriminalne združbe, za kar je zagrožena kazen do 20 let zapora.

Browder, ki se pogosto pojavlja na televiziji, kjer kritizira Putina, je bil letos na podlagi mednarodnega naloga za kratek čas pridržan v Španiji.

Britanski poslovnež vztraja, da je bilo njegov odvetnik Sergej Magnitski leta 2009 umorjen v ruskem zaporu, ko je razkril več milijonov dolarjev vredno shemo za poneverjanje sredstev, v kateri so sodelovale ruske oblasti.

Browder, ki se je rodil v ZDA, a se je konec 90. let prejšnjega stoletja odpovedal ameriškemu državljanstvu, je lobiral za sprejetje zakona Magnitski leta 2012, s katerim so ZDA uvedle sankcije proti odgovornim za odvetnikovo smrt.