c S

Nemčija prepovedala vstop v državo 18 vpletenim v umor Hašodžija

19.11.2018 14:38 Bruselj, 19. novembra (STA) - Nemčija je prepovedala vstop v državo 18 savdskim državljanom, ki naj bi bili povezani z umorom savdskega novinarja Džamala Hašodžija, je danes sporočil nemški zunanji minister Heiko Maas. Kot je poudaril, se Nemčija s tem odziva na dosedanje ugotovitve v preiskavi umora novinarja, ki so ga 2. oktobra ubili na savdskem konzulatu v Istanbulu.

Maas je odločitev nemške vlade sporočil danes v Bruslju ob robu zasedanja Sveta EU, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sporočil je še, da so se za tak korak dogovorili skupaj s Francijo in Veliko Britanijo, sankcije o prepovedi vstopa 18 Savdijcem pa naj bi zato veljal za celoten schengenski prostor, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nemčija se je poleg tega odločila ustaviti prodajo orožja Savdski Arabiji, je po poročanju dpa sporočilo nemško ministrstvo za gospodarstvo.

Berlin je sprva sicer napovedal, da bo ustavil vse nove posle na tem področju, hkrati pa preučil izvršitve že dogovorjenih poslov. Na ministrstvu so za dpa pojasnili, da za zdaj naj ne bi bilo novih pošiljk. A dpa navaja, da naj bi ta odločitev prizadela vsaj pošiljko 20 patruljnih čolnov, ki naj bi jih v kratkem izročili savdski kraljevini.

Nemčija si je sicer prizadevala, da bi prepoved izvoza orožja Savdijcem zaradi primera Hašodži sprejeli na evropski ravni, a te pobude zaenkrat niso naletele na plodna tla. Še posebej je bil proti francoski predsednik Emmanuel Macron.

Novinar in kolumnist Washington Posta Hašodži je veljal za ostrega kritika savdske kraljevine in prestolonaslednika Mohameda bin Salmana. Na savdskem konzulatu v Istanbulu je skušal urediti dokumente za poroko, a so ga tam ubili.

Savdska Arabija je sicer sprva zavračala vsakršno vedenje o usodi novinarja, nato pa pod velikim mednarodnim pritiskom vendarle priznala, da je bil novinar na konzulatu ubit, a naj bi se to zgodilo "po nesreči".

Savdsko državno tožilstvo je kasneje sporočilo, da naj bi umor naročil visok agent obveščevalne službe. Obtožili so enajst ljudi, za peterico pa zahtevali smrtno kazen.

V Rijadu sicer vztrajajo, da prestolonaslednik v Hašodžijev umor ni vpleten. A tudi ameriška obveščevalna agencija Cia meni, da je umor novinarja naročil prav on.

Cia je o svojih ugotovitvah obvestila tudi ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki je obljubil "zelo celovito poročilo" o umoru Hašodžija v prihodnjih dneh, vendar pa se o obtožbah zoper princa bin Salmana še ni hotel izrekati.

So pa tudi ZDA na dan, ko je savdsko tožilstvo objavilo obtožnice v primeru Hašodži, uvedle prepoved potovanj v ZDA za 17 državljanov Savdske Arabije zaradi njihove domnevne vpletenosti v umor novinarja. Med njimi so tudi tesni sodelavci savskega prestolonaslednika bin Salmana.