c S

Na Hrvaškem se 28. novembra obeta stavka javnega sektorja

19.11.2018 13:14 Zagreb, 19. novembra (STA) - Predstavniki hrvaškega sindikata javnega sektorja so na današnji novinarski konferenci v Zagrebu napovedali, da bodo 28. novembra začeli stavko, s katero bodo zahtevali zvišanje plač za zaposlene v zdravstvu, izobraževanju, znanosti, kulturi in socialnem delu. Zavrnili so ponudbo hrvaške vlade o triodstotnem zvišanju osnovne plače.

Sindikati zahtevajo 5,8-odstotno zvišanje osnovne plače na temelju letošnjega povprečja krepitve plač na Hrvaškem. Vladno ponudbo triodstotnega zvišanja so ocenili kot "sramotno" in "ponižujočo".

Na današnji novinarski konferenci niso želeli govoriti o podrobnostih stavke, a so napovedali, da bodo vsak teden stavkali po en dan. Kot so dejali, bodo začeli z "gverilskimi napadi", ker so ocenili, da bodo svoje cilje lažje dosegli "z večjim številom manjših udarcev".

Hrvaški minister za delo in pokojninski sistem Marko Pavić je po neuspešnih pogajanjih s sindikati oktobra povedal, da je zvišanje osnovne plače za tri odstotke največ, kar lahko vlada ponudi. V naslednjih petih dneh bo potekal postopek pobotanja. Če vlada in sindikati dogovora ne bodo dosegli, se bo prva stavka začela v sredo, 28. novembra.

V hrvaškem javnem sektorju je devet sindikatov, v katerih so poudarili, da stavko podpira velika večina njihovih 180.000 članov.