c S

Kaspersky Lab začel z obdelavo podatkov evropskih uporabnikov v Zürichu

17.11.2018 12:50 Moskva/Zürich, 16. novembra (STA) - Družba Kaspersky Lab je začela zlonamerne in sumljive datoteke, ki jih posredujejo njihovi uporabniki v Evropi, obdelovati v podatkovnih centrih v Zürichu. S tem je družba opravila prvi korak k uresničitvi zaveze za premestitev infrastrukture iz Rusije, ki jo je sprejela po številnih očitkih glede tveganja za digitalno vohunjenje.

Kot so sporočili iz družbe, je premestitev obdelave podatkov del velike selitve infrastrukture, ki je zasnovana s ciljem povečati odpornost infrastrukture informacijske tehnologije podjetja na tveganja kršitve varnosti podatkov in napadov na dobavno verigo.

Celotno selitev obdelave podatkov bodo po pričakovanjih zaključili do konca prihodnjega leta. Že zdaj pa so prav tako v Zürichu odprli prvi center za transparentnost, ki pooblaščenim partnerjem omogoča dostop do ocen izvorne kode podjetja, programskih posodobitev, pravil za zaznavo groženj in drugih aktivnosti.

S pomočjo centra želi družba vladam in partnerjem priskrbeti informacije o svojih varnostnih rešitvah in njihovi varnosti, vključno z osnovno in pomembno tehnično dokumentacijo, za zunanjo oceno v varnem okolju.

Selitev drugih tipov podatkov, ki jih obdelujejo varnostne rešitve družbe Kaspersky Lab ter vključujejo različne vrste avtomatiziranih groženj in statistik uporabe, načrtujejo za poznejše faze izvedbe globalne pobude za transparentnost delovanja.

Slednjo so v družbi podali oktobra lani, z njo pa želijo še dodatno povečati transparentnost v panogi. Kaspersky Lab je bil namreč tarča številnih očitkov, da njihovi programi za zaščito računalnikov predstavljajo tveganje za digitalno vohunjenje in priložnost za sabotaže. Ruska zakonodaja naj bi namreč določala, da morajo podjetja, kot je Kaspersky Lab, sodelovati z ruskimi tajnimi službami, če te to zahtevajo.