c S

Pravosodna ministrica na srečanju z notarsko zbornico o aktualnih izzivih

17.11.2018 12:50 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Pravosodna ministrica Andreja Katič se je sestala s predstavniki Notarske zbornice Slovenije. Dogovorili so se o prihodnjem sodelovanju pri spopadanju z aktualnimi izzivi. Ministrica je predstavila aktualne projekte ministrstva, dotaknili pa so se tudi novega družinskega zakonika, ki notarjem nalaga nove pristojnosti, so zapisali na ministrstvu.

Predsednica notarske zbornice Sonja Kralj je ministrico seznanila s pogledi zbornice na nujnost sprememb notarske tarife. Izrazila je upanje, da bodo zakonske rešitve, vezane na prenos urejanja nespornih zapuščinskih zadev, pripravljene v najkrajšem času.

Kraljeva je izpostavila aktivnosti zbornice pri reševanju situacije, ki je nastala na sodiščih zaradi nerazglašenih oporok. Zbornica je v register vpisala preko 12.000 starih sodnih oporok, s tem pa je bil v celoti izpolnjen dogovor med notarsko zbornico, vrhovnim sodiščem in ministrstvom za pravosodje. Kraljeva ocenjuje, da gre za pomemben korak k vzpostavitvi centralnega registra oporok.

Sestanka sta se udeležila tudi podpredsednik zbornice Bojan Podgoršek in generalni sekretar zbornice Aleksander Šanca.