c S

Pred koncem stečaja Viator & Vektor Logistike tudi sodni epilog suma oškodovanja družbe

17.11.2018 18:50 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Sedem let po stečaju družbe Viator & Vektor Logistika bo v prihodnjih dneh na ljubljanskem okrožnem sodišču epilog dočakala ena izmed zadev, ki po mnenju tožilstva kaže na načrtno oškodovanje družbe. V stečaju Logistike je bilo prijavljenih za 201,44 milijona evrov terjatev, stečajni upravitelj pa je sodišču že predlagal zaključek postopka.

Stečajni upravitelj Anton Jagodic je v enem zadnjih rednih poročil navedel, da v stečaju Logistike, ki se je ukvarjala s področjem transporta, špedicije in servisnih delavnic, ni več stečajne mase, ki bi jo bilo mogoče unovčiti. Po zaključku postopkov v zvezi z odprodajo premoženja je predlagal zaključek postopka, zato predvideva, da bo ta zaključen konec letošnjega oz. v začetku prihodnjega leta.

Stečajni postopek Viator & Vektor Logistike, v katerem je delo izgubilo 550 delavcev, se je začel septembra 2011. "V tem stečajnem postopku sem uspel unovčiti vse nepremično in premično premoženje. Glavni del premoženja stečajnega dolžnika so predstavljale nepremičnine, ki so bile na različnih lokacijah. Manj uspešen je bil postopek unovčevanja terjatev stečajnega dolžnika zlasti pri terjatvah v tujini," je navedel stečajni upravitelj.

Jagodic je v stečaju unovčil za 18,26 milijona evrov stečajne mase - največji del je odpadel na prodane nepremičnine (8,97 milijona evrov). Med obveznostmi stečajnega dolžnika so sicer upniki prijavili za skupaj 201,44 milijona evrov terjatev, od tega za 6,03 milijona evrov prednostnih.

Stečajni upravitelj je priznal za 177,09 milijona evrov terjatev, prerekal pa jih je za 21,35 milijona evrov. Ločitveni upniki so bili poplačani v 43 odstotkih, prednostni pa v 91 odstotkih. Za poplačilo navadnih upnikov v stečajni masi ni bilo sredstev.

Ob tem je Jagodic v končnem poročilu navedel, da na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka sojenje, v katerem je priglasil zahtevek za povračilo protipravne premoženjske koristi v višini 1,53 milijona evrov.

Sojenje se bo končalo v prihodnjih dneh, potem ko je prejšnji teden državni tožilec Matej Oštir za nekdanjega prokurista Viator & Vektor Logistike Petra Pavčka predlagal dve leti in pol zapora za kaznivo dejanje zlorabe položaja pri prenosu romunske hčerinske družbe. Za njegovega očeta, nekdanjega predsednika uprave Skupine Viator & Vektor Zdenka Pavčka, je za pomoč pri tem dejanju predlagal leto dni zapora.

Tožilec Petru Pavčku očita, da je storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja, ko je konec maja 2011 kot prokurist sprejel sklep o prenosu romunske hčerinske družbe na Izletnik Celje. Pred stečajem je Viator & Vektor Logistika močno okrepila vozni park tovornjakov v Romuniji, tako da je v Viator & Vektor Ro preselila skoraj 50 tovornjakov.

"Na vrhuncu finančnih težav, ko je bil stečaj le še vprašanje časa, je Peter Pavček podpisal pogodbo, s katero je romunsko družbo brez vsakršne pravne podlage prenesel na Izletnik," je dejal tožilec. Premoženjska škoda, ki je nastala Viator & Vektor Logistiki in upnikom na račun koristi Izletnika je bila po njegovih besedah ocenjena na 1,22 milijona evrov.

Poleg Zdenka Pavčka sta sta pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja obtožena še nekdanji direktor Viator & Vektor Logistike Bojan Novak in predsednik uprave Izletnika Celje Darko Šafarič. Tožilec je za Šafariča za očitano kaznivo dejanje predlagal leto in pol zaporne kazni, za Novaka pa pol leta. Vsi obtoženi so večkrat zanikali krivdo za očitana kazniva dejanja, Peter Pavček pa je na sodišču ocenil, da je bilo premoženje Logistike v stečaju prodano občutno pod ceno.