c S

Trump obljubil celovito poročilo o Hašodžijevem umoru v prihodnjih dneh

19.11.2018 07:20 Los Angeles, 18. novembra (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je obljubil "zelo celovito poročilo" o umoru savdskega novinarja Džamala Hašodžija v prihodnjih dneh. Poročanje medijev, da je ameriška obveščevalna služba Cia prišla do sklepa, da je umor novinarja naročil savdski prestolonaslednik Mohamed bin Salman, je Trump komentiral z besedami, da niso še ničesar ugotovili.

"Zgodila se je grozljiva stvar, umor novinarja," je v soboto v Malibuju dejal Trump. "Zelo zelo slaba situacija. Hašodži. In nekdo, ki je bil spoštovan. To se nikoli ne bi smelo zgoditi," je dodal.

"In imeli bomo zelo celovito poročilo v naslednjih dveh dneh, verjetno v ponedeljek ali torek," je nadaljeval Trump. Nato je sicer bolj jasno povedal, da bo poročilo objavljeno v torek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poročilo bo po njegovih besedah vsebovalo, "kakšen je bil celoten vpliv, kdo ga je povzročil (umor) in kdo ga je zagrešil".

Na vprašanje o poročanju medijev, da je Cia prišla do sklepa, da je umor naročil savdski prestolonaslednik, je predsednik dejal, da "niso še nič ugotovili. Prezgodaj je še".

"To je bilo zelo preuranjeno poročanje," je komentiral članek časnika Washington Post, ki je poročal o ugotovitvah Cie.

"Vendar je to možno - bomo videli. Poročilo bomo imeli v torek. In bo zelo celovito. Do takrat delamo stvari nekaterim ljudem, za katere vemo, da so bili vpleteni, in smo zelo ostri do veliko ljudi," je izjavil Trump.

Pred tem je State Department zanikal poročanje ameriških medijev in zatrdil, da ZDA še niso sprejele končnega sklepa, kdo stoji za umorom do savdskega režima kritičnega novinarja.

Trump je v pogovoru za Fox News dejal, da je bil seznanjen z zvočnim posnetkom Hašodžijevega umora, vendar ga ni hotel poslušati. "Ker je trpeč posnetek. To je grozen posnetek," je dejal. "Bilo je zelo nasilno, zelo zlobno in grozno," je dodal.

Na vprašanje, ali se mu je savdski prestolonaslednik zlagal glede svoje vloge pri umoru, je Trump dejal: "Ne vem. Kdo bi lahko vedel? Lahko pa povem, da ima veliko ljudi (...) ki pravijo, da ne ve nič."

"Povedal mi je, da nima nič s tem. To mi je povedal, rekel bi, petkrat ob različnih priložnostih, nazadnje pred nekaj dnevi," je zatrdil Trump. Ob tem priznal, da so bili v umor verjetno vpleteni ljudje blizu princu, vendar se sam želi "držati zaveznika, ki je bil na različne načine zelo dober".

Hašodžija so ubili 2. oktobra v prostorih savdskega konzulata v Turčiji, kamor je šel urejat dokumente za poroko. Savdskemu princu naj bi šel na živce s kritičnimi prispevki za Washington Post.

Savdska Arabija trdi, da je bil ubit po nesreči, Turčija pa zagotavlja, da je bil umor naklepen ter zahteva izročitev odgovornih. Rijad to zavrača in je namesto tega našel pet ljudi, ki jih namerava obsoditi na smrt doma.