c S

Poslanci z vprašanji premierju in ministrom začenjajo redno sejo

19.11.2018 07:32 Ljubljana, 19. novembra (STA) - Državni zbor bo z vprašanji poslancev predsedniku vlade Marjanu Šarcu in ministrom začel prvo redno vsebinsko zasedanje DZ. Še pred tem se bodo poslanci predvidoma seznanili z odstopom ministra za kohezijo Marka Bandellija. Redna seja bo trajala do srede, 28. novembra.

DZ se bo z ministrovim odstopom seznanil, če bodo poslanci dnevni red seje razširili s to točko, pri čemer je pričakovati, da se bo to tudi zgodilo.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec bo v okviru poslanskih vprašanj Šarca vprašal, kakšno je njegovo stališče do dogovora ZN glede migracij, ki se mu namerava po četrtkovem sklepu vlade pridružiti tudi Slovenija. Večji del opozicije namreč opozarja, da predlog ekonomske migrante nedopustno izenačuje z begunci.

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat bo predsednika vlade vprašal, kakšne ukrepe na področju davčnega sistema namerava sprejeti vlada. V večjem delu opozicije so namreč mnenja, da so ukrepi, ki jih na tem področju predvideva koalicijska pogodba, škodljivi za državo.

Poslanca SNS Dušana Šiška bo zanimalo, kakšno je stališče vlade do reševanje problematike odlaganja radioaktivnih odpadkov v občini Krško.

Kakšno je stališče predsednika vlade do dviga minimalne plače, bo Šarca vprašal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec.

Poslanko LMŠ Jerco Korče, ki ugotavlja, da vlada ni imela običajnih 100 dni miru, pa bo zanimalo, katere ukrepe je vlada sprejela v svojih prvih mesecih delovanja in kakšen je pogled Šarca na njeno nadaljnje delovanje.