c S

Finančni ministri EU o prenovi območja evra, ob robu o Italiji

19.11.2018 07:31 Bruselj, 19. novembra (STA) - Finančni ministri 27 članic EU - brez Velike Britanije - bodo danes na izrednem zasedanju v Bruslju razpravljali o prenovi območja evra. Namen je utreti pot do dogovora na decembrskem srečanju. Italijanskega proračunskega načrta ni na dnevnem redu, a nedvomno bodo ob robu potekali tudi pogovori o tem.

V razpravi o prenovi območja evra se bodo ministri, med njimi slovenski minister Andrej Bertoncelj, osredotočili na reformo evropskega reševalnega mehanizma ESM, varnostno mrežo enotnega sklada za reševanje bank in na idejo o vzpostavitvi proračuna območja evra, ki se na tej točki uradno imenuje fiskalna zmogljivost območja evra.

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se junija dogovorila o vzpostavitvi evrskega proračuna z letom 2021 v okviru obstoječega finančnega okvira EU. V izjavi iz Meseberga sta se zavzela za kreditno linijo, oprto na ESM. Danes naj bi Nemčija in Francija predstavili podrobnejši predlog.

Pomemben element reforme območja evra je tudi tretji steber bančne unije - evropski sistem za zavarovanje bančnih vlog, ki je že leta v slepi ulici. Nemčija, ki kot najmočnejše evrsko gospodarstvo v takšnih projektih prevzema največjo odgovornost, izpostavlja, da je treba pred delitvijo tveganj ta najprej. Viri pri EU ocenjujejo, da je Edis priklopljen na sistem oživljanja.

Ob robu je pričakovati tudi pogovore o italijanskem proračunskem načrtu, ki ga je Evropska komisija zavrnila zaradi prevelikih odstopanj od evropskih pravil in vpliva tudi na razpravo o reformi območja evra. Italija je v roku posredovala osvežen načrt, ki pa ni bistveno spremenjen. Komisija bo ocene vseh proračunskih načrtov članic v območju evra objavila v sredo.