c S

Zunanji ministri EU o BiH, Cerar se sestane z Mogherinijevo

19.11.2018 07:30 Bruselj, 19. novembra (STA) - Zunanji ministri EU bodo danes v Bruslju razpravljali o vrsti tem, med katerimi je tudi Bosna in Hercegovina, vključno z vprašanjem reforme volilne zakonodaje. Slovenijo bo zastopal vodja diplomacije Miro Cerar, ki ima ob robu predvideno srečanje z visoko zunanjepolitično predstavnico unije Federico Mogherini.

Zunanji ministri so v oktobrskih sklepih vse voditelje v BiH pozvali, naj konstruktivno sodelujejo pri oblikovanju vlade in pri tem upoštevajo interes vseh državljanov, ter ponovili poziv k izvajanju reform. Hrvaška je oktobra opozorila na vprašljivost izida volitev v BiH. Danes naj bi ministri med drugim razpravljali o reformi volilne zakonodaje v BiH.

Danes bo tudi skupno zasedanje zunanjih in obrambnih ministrov, ki bodo razpravljali o varnostnih in obrambnih temah, zlasti o novem stalnem obrambnem sodelovanju, poznanem po okrajšavi Pesco. Osem mesecev po potrditvi prvih sedemnajstih projektov naj bi jih danes potrdili še sedemnajst, med njimi evropski radijski navigacijski sistem.

Ne bodo pa ministri danes potrdili pravil za sodelovanje tretjih držav v projektih v okviru Pesca, kot je bilo prvotno načrtovano. Dogovora članic o tem še ni, čaka pa se tudi na konec pogajanj o brexitu. Odločitev o pogojih za sodelovanje tretjih držav v Pescu se pričakuje v začetku prihodnjega leta.

Ministri naj bi se dogovorili o krepitvi zmogljivosti EU za nameščanje misij za civilno krizno upravljanje, tako da bi bilo mogoče novo misijo z do 200 ljudmi in potrebno opremo namestiti v 30 dneh, in za krepitev vojaškega poveljstva za neizvršne vojaške misije EU, vključno s povečanjem osebja s 25 na 60.

V torek se bodo obrambni ministri, med njimi slovenski minister Karl Erjavec, sestali še ločeno. Pregledali bodo potek šestih vojaških operacij in desetih civilnih misij, pri čemer bo v ospredju pomorska operacija za boj proti tihotapcem z migranti v Sredozemlju Sophia. Trenutno potekajo pogajanja o podaljšanju njenega mandata, ki se izteče konec leta.